- Uforsvarlig for fødende

<p>St. Olavs Hospital i Trondheim (Foto: Gorm Kallestad, Scanpix)</p>
St. Olavs Hospital i Trondheim (Foto: Gorm Kallestad, Scanpix)

Jordmorforeningen mener fødende i Trondheim ikke får nok omsorg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

St. Olavs hospital stenger en fødeavdeling på natten og i helgene. Jordmødrene føler et press for å fremskynde fødsler for å rekke det innen stengetid.

- Det er helt utrolig at det går an å stenge en fødeavdeling nattetid når vi vet at mange fødsler starter opp om kvelden og på natten, sier leder i Den norske jordmorforening, Nina Schmidt til NRK.

Hun er rystet over at forslaget har gått igjennom. Lørdag ettermiddag er en hel fløy av fødeavdelingen stengt på St. Olavs hospital. Sju fødestuer har stått tomme i en uke om natten og i helgene for å spare fem millioner kroner i året.

- Jeg vet at det er nærliggende å tro at man vil bruke hormoner for å skynde på fødslene slik at sengene blir klare, sier Schmidt. Hun sier at det har gått ut beskjeder om at jordmødrene ikke skal være tilbakeholdne med bruk av hormoner. Schmidt mener dette er uverdig og at fødende i dag har et dårligere tilbud enn for noen år siden.

Seksjonsoverlege Vidar von Düring ved St. Olavs hospital mener jordmødrene må ha misforstått hormonbruken.

- Vår politikk er at vi skal ha et aktivt forhold til fødselen. Det er faglig riktig, og det er riktig overfor den fødende.Von Düring sier det bekymrer sykehuset at det har komme ut en slags feilinformasjon som gjør at de fødende blir utrygge.Statssekretær Rigmor Aasrud i Helse- og omsorgsdepartementet sier departementet vil ta kontakt med Helse Midt-Norge om denne saken. (©NTB)

Personvernpolicy