Halvorsen åpner for OL-boikott

På kollisjonskurs om OL-boikott: Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix.<br><p> </p>
På kollisjonskurs om OL-boikott: Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix.
 

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen er på kollisjonskurs med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og åpner nå for debatt om boikott av OL-åpningen i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg har sagt at boikott ikke er blitt drøftet i regjeringen og at boikott heller ikke er et aktuelt virkemiddel. På spørsmål om hva regjeringen bør gjøre og mene, svarer Halvorsen slik:

– Vi må selvsagt ta opp situasjonen til diskusjon, sier Halvorsen til Aftenposten.

Hun vil ikke spekulere på om det kan bli aktuelt med boikott nå, eller si noe om hva som må til for at Norge skal boikotte OL. Per i dag er boikott ingen god idé, men situasjonen må vurderes fram mot OL-åpningen, mener Halvorsen.

– Større åpenhet

Partier, både i regjering og opposisjon, en rekke store organisasjoner, stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) har alle reagert på hvordan statsministeren formulerte seg om OL-boikott.

Idrettspresident Tove Paule vil ha større åpenhet om hva Den internasjonale olympiske komité (IOK) foretar seg overfor kinesiske myndigheter. Hun deler ikke IOK-medlem Gerhard Heibergs oppskrift om at stille diplomati og lukkede dører er den beste metoden å bruke for å presse fram større respekt for menneskerettighetene.

Søndag starter en stor kongress i OL-byen Beijing for de nasjonale olympiske komiteene.

Politikere i flere land har allerede gått ut og truet med å boikotte åpningsseremonien av lekene som starter 8. august. Lørdag ble de kjent at Frankrikes president Nicolas Sarkozy vil boikotte åpningen av OL i Beijing hvis ikke Kina løslater politiske fanger og starter dialog med Dalai Lama.

Dette skremmer ikke IOK-president Jacques Rogge. Han ser ikke for seg at Beijing-OL skal boikottes, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Samlet mening

Denne uken kom Amnesty Internasjonal med en rapport om at det er blitt flere brudd på menneskerettene i Kina fram mot OL enn før OL-tildelingen. Organisasjonen kritiserer også IOK for ikke å legge tilstrekkelig press på Beijing, bare fire måneder før OL-åpningen.

Det er også kommet reaksjoner fra norske utøvere. Håndballkvinnenes suksesstrener Marit Breivik stusser over alle utspillene omkring mulige aksjoner under Beijing-OL.

– Jeg synes idretten skal samlet stå bak den offisielle holdningen Norge har, det vil si den regjering og storting står for, sa hun til NTB fredag.

Breivik er også leder av Olympiatoppens lagidrettsavdeling.

Til Dagsavisen sier Anne Margrethe Hausken, leder av Utøverkomiteen i Olympiatoppen, at det ikke vil overraske henne om det kommer et krav fra alle norske utøvere som skal delta i Beijing-OL om at åpningsseremonien skal boikottes. (©NTB)

Personvernpolicy