Vil boikotte OL-åpningen

<p> Frankrikes president, Nicolas Sarkozy. Foto: Scanpix.</p>
 Frankrikes president, Nicolas Sarkozy. Foto: Scanpix.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vil boikotte åpningen av OL i Beijing hvis ikke Kina løslater politiske fanger og starter dialog med Dalai Lama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Rama Yade, statssekretær med ansvar for menneskerettigheter i det franske utenriksdepartementet, til avisa Le Monde.

Yade understreker at Sarkozy ikke kommer til å fire på kravene han nå stiller til kinesiske myndigheter som betingelse for å være til stede under åpningsseremonien.

Tibetanernes åndelige overhode, Dalai Lama, sier at dersom han skulle bli invitert, vil han kunne være til stede på åpningsseremonien under OL i Beijing. Men det er bare hvis Kina bedrer forholdene i Tibet.

– Kina må løslate alle fanger i Tibet og behandle de sårede hvis Dalai Lama skal besøke OL, sier Samdong Rinpoche, statsminister i den tibetanske eksilregjeringen som har base i Nord-India.

Så langt er det lite som tyder på at den religiøse lederen vil få noen invitasjon. Kinesiske myndigheter har avvist alle forslag om samtaler med eksilregjeringen for å løse konflikten i Tibet. De hevder dessuten at det er kretsen rundt Dalai Lama som står bak urolighetene den siste tiden.

Statlige kinesiske medier skrev fredag at tibetanere som har deltatt i opptøyer i protest mot regimet vil få harde straffer og at rettssakene mot dem neppe vil ta lang tid.

Myndighetene i Kina mener 19 mennesker har mistet livet i voldshandlingene. Tibetanske kilder mener det riktige antallet er minst 135 og at flere ubevæpnede buddhistiske munker og kvinner er blitt skutt og drept. (©NTB)

Personvernpolicy