– Kinesisk politi skjøt munker

<p> Åtte tibetanske munker skal ha blitt drept i sammenstøt med kinesiske sikkerhetsstyrker. Foto: Scanpix. </p>
Åtte tibetanske munker skal ha blitt drept i sammenstøt med kinesiske sikkerhetsstyrker. Foto: Scanpix.

Kinesiske sikkerhetsstyrker har skutt og drept åtte tibetanske munker og landsbyboere under sammenstøt ved et kloster i Sichuan-provinsen, hevder tibetanske aktivister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen Tibets Dagblad meldte lørdag at regjeringen vil «styrke den patriotiske oppdragelsen» av munkene, noe som innebærer at tibetanske munker tvinges til å fordømme den åndelige lederen i eksil, Dalai Lama, og sverge lojalitet til myndighetene i Beijing.

– Vi må å styrke den patriotiske oppdragelsen for å veilede massene av munker til hele tiden å opprettholde den patriotiske tradisjonen og holde oppe patriotismens fane, siterer avisen nestlederen i det kinesiske kommunistpartiet i Tibet, Hao Peng.

– Særlig må vi styrke utdanningen om loven blant unge munker for at de skal bli patriotiske, lovlydige og religiøse munker, tilføyer kommunistlederen.

Tvungen «patriotisme» i klostrene skal ha bidratt til den alvorlige episoden i Sichuan-provinsen torsdag.

Åtte drept

Kinesiske sikkerhetsstyrker har skutt og drept åtte tibetanske munker og landsbyboere under sammenstøt ved et kloster i Sichuan-provinsen, sier tibetanske aktivister. Sichuan er en naboprovins til Tibet.

Mange andre skal ha blitt skadd i skytingen, som fant sted torsdag kveld, skriver The Times og flere andre britiske aviser.

Uroen brøt ut da inspektører fra kinesiske myndigheter tok seg inn i Tongkor-klosteret i fjellandsbyen Donggu, og forsøkte å beslaglegge bilder av Dalai Lama.

Alle rom i klosteret ble gjennomsøkt, og bilder og mobiltelefoner ble beslaglagt. Da bildene av Dalai Lama ble kastet på bakken, satte flere av munkene seg til motverge.

Pågrepet

To munker skal ha blitt pågrepet, mens de øvrige ble stilt opp og tvunget til å ta avstand fra den tibetanske lederen som flyktet i eksil etter et mislykket opprør i 1959.

Flere hundre munker, støttet av landsbyboere, marsjerte senere på kvelden ned til sikkerhetsstyrkenes leir, med krav om at de to pågrepne munkene skulle løslates.

Munkene skal ha ropt «Lenge leve Dalai Lama», men ble møtt av skuddsalver fra de nærmere 1.000 soldatene i leiren.

Skjøt med skarpt

Ifølge en lokal innbygger ble åtte mennesker drept i skytingen, blant dem en 27 år gammel munk og to kvinner.

Ti mennesker skal være savnet etter sammenstøtet, og deres skjebne er uviss, opplyser lokale aktivister.

Statlige kinesiske medier bekreftet fredag at sikkerhetsstyrkene brukte makt mot demonstrantene, men meldte at dette skjedde etter at en utending fra myndighetene ble angrepet og alvorlig såret, skriver The Times.

– Som en siste utvei ble det skutt med skarpt, melder nyhetsbyrået Xinhua, uten å opplyse om noen ble drept eller såret.

OL-fakkel

Lederen av kommunistpartiet i Tibet, Zhang Qingli, lover at fakkelen med den olympiske ild skal passere fullstendig problemfritt i Tibet.

Etter å ha blitt fraktet til toppen av verdens høyeste fjell Mount Everest, skal ilden etter planen passere Lhasa 20. juni.

– Tjenestemenn og masser fra alle etniske grupper må høyne den etniske solidariteten og gjøre en vellykket stafett med fakkelen gjennom Tibet til et stort og ærerikt ansvar, sa Zhang i en tale som ble referert i Tibet Dagblad lørdag.

Han sa også at livet nå var i ferd med å vende tilbake til det normale i området. (©NTB)

Personvernpolicy