- Avtalen var ikke en vennetjeneste

<p> Eli Arnstad og Åslaug Haga. Foto: Scanpix.</p>
Eli Arnstad og Åslaug Haga. Foto: Scanpix.

Statsråd Åslaug Haga (Sp) avviser kategorisk at olje- og energidepartementets konsulentavtale med den tidligere Enova-sjefen, Eli Arnstad, var en vennetjeneste til en partifelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til NRK sier Haga at avtalen ikke vil bli trukket, men at den sammen med et tjuetall lignende konsulentavtaler vil bli gjenstand for en juridisk gjennomgang i departementet.

Statsråden innrømmer at reglementet ble brutt da avtalen ble inngått og sier hun tar det fulle ansvar for den dårlige saksbehandlingen i departementet. I alt fire punkter i forskriften om offentlige anskaffelser ble brutt da Arnstads avtale ble inngått, sier Haga.

Krever redegjørelse

Stortingets visepresident, Carl I. Hagen (Frp) har krevd en redegjørelse fra olje- og energiminister Åslaug Haga om konsulentavtalen. Hagen kommer til å ta opp avtalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Haga vil redegjøre for konsulentavtalen når og hvis Stortinget ønsker det, sier statssekretær Liv Monica Bargem Stubholt i Olje- og energidepartementet til NTB.

Til NRK sier Hagen at ett av spørsmålene som må reises er når og hvorfor det oppsto et behov for Arnstads konsulenttjenester.

– Var det i forbindelse med Arnstads avgang som sjef for Enova behovet oppsto, og kan det i så fall dreie seg om en form for fallskjerm, sier Hagen som også er medlem av kontrollkomiteen.

Kontraktens innhold

Avtalen Arnstad har med departementet innebærer at hun skal arbeide med spørsmål knyttet til saksområdet fornybar energi. Hun skal i utgangspunktet arbeide en dag per uke i 42 arbeidsuker. Timeprisen er 1.000 kroner pluss moms.

Det skal normalt gi 320.000 kroner, men departementet har åpnet for å bruke opp til 450.000 kroner, fremgår det av avtalen. Arnstad skal også ha dekket kontorutgifter og 16 reiser til Oslo.

Olje- og energidepartementet (OED) skal nå sette ned et utvalg som skal gå gjennom konsulentkontraktene i departementet.

Kritiske røster

Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (H), som også er medlem i kontrollkomiteen, sier han er litt undrende til at departementet varsler en gjennomgang av denne type avtaler nå.

– Riksrevisjonen har en rekke ganger kritisert flere departementer for ikke å følge forskriftene for offentlige anskaffelser, sier Foss.

En av våre fremste eksperter på offentlig rett, Hans Petter Graver, sier til NRK at flere departementer gjennom lang tid har brutt regelverket på dette området.

Han mener derfor at Arnstad-avtalen ikke bør få spesielle konsekvenser for statsråd Haga.

– Det er dårlig at reglene brytes slik i departementene, men det ville være feil om bare Åslaug Haga skulle trekkes til ansvar for dette, sier Graver. (©NTB)

Personvernpolicy