Seks år for overgrep mot unge gutter

Den 56 år gamle læreren kommer aldri til å bli kvitt sin pedofile legning, konkluderte psykiaterne i retten. Nå er han dømt til seks års forvaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forholdene tiltalte nå dømmes for må anses som svært alvorlige og det er spesielt skjerpende at flere av forholdene er begått overfor personer som tiltalte hadde som elever, konkluderer tingrettsdommer Reidar Otto Weng i dommen mot 56-åringen som på det groveste forgrep seg på unge gutter igjennom en årrekke.

Saken ble nøstet opp i Nedre Romerike tingrett etter at mannen selv la alle kortene på bordene og erkjente overgrepene. Hans svært detaljerte og grundige forklaring var den viktigste grunnen til at påtalemyndigheten kunne presentere en så komplett sak for retten, mener Weng.

– Vi opplever dommen som velbegrunnet og godt bygd opp. Min klient er glad for at dette nå er over for alle parter, sier domfeltes advokat Gunhild Lærum til NTB.

– Unik sak

Den store overgrepssaken fra Nittedal i Akershus ble betegnet som unik av aktoratet under hovedforhandlingen i rettssalen på Lillestrøm. Mannen har erkjent en rekke svært grove overgrep mot 15 unge gutter over en årrekke som strekker seg fra 1980-tallet og fram til pågripelsen i fjor.

Statsadvokat Bjørn Aspelund fikk medhold i sin påstand om tidsubestemt straff, forvaring, på grunn av gjentakelsesfare og behovet for å gi samfunnet tilstrekkelig vern mot 56-åringen. Forvaringsdommen på seks år har en minstetid på tre år.

– Når det først skulle ilegges forvaringsdom, anser jeg dette som en riktig lengde, sier Lærum.

360.000 i oppreisning

56-åringen må også betale til sammen 360.000 kroner i oppreisning til fem av ofrene sine. Flere av dem sliter sterk psykisk etter flere år med gjentatte overgrep.

En av dem følte seg sosialt utenfor og begynte å drikke.

– Overgrepene stikker så dypt at han alltid vil følge med på hvor tiltalte befinner seg, skriver Weng i dommen.

En annen gutt har måttet avslutte skolegangen og går i dag til psykiatrisk behandling.

Forholdene har funnet sted i Finnmark, Sør-Trøndelag og på Romerike, ved en rekke skoler der mannen har jobbet som lærer. Flere av tilfellene 56-åringen har innrømmet overfor politiet er foreldet.

Hytteturer og fluebinding

Mannen skal ha brukt hytteturer, friluftsliv, fluebinding og dataspill som lokkemidler for å få mulighet til å være sammen med guttene. Guttenes forklaringer til politiet og i retten vitner om at mannen var svært pågående og manipulerende i sin framgangsmåte.

Læreren selv har forklart at han ble forelsket og glad i flere av guttene. De har på den annen side beskrevet sterke følelser av tvang og skam knyttet til overgrepene.

Psykisk behandling

56-åringen går nå til behandling hos psykiater i fengselet. Likevel har den rettspsykiatrisk sakkyndige konkludert med at mannens pedofile legning sitter så dypt at den ikke lar seg fjerne med behandling.

Mannen tok betenkningstid på ankespørsmålet, men sannsynligheten for at saken går til lagmannsretten er liten, ifølge advokat Lærum. (©NTB)

Personvernpolicy