Giske advarer Oslo

<p>Kultur- og kirkeminister Trond Giske fikk fredag nøkkelen til den nye operaen i Bjørvika i Oslo  av  regjeringskollega, fornyings- og administrasjonsminister  Heidi Grande Røys. Foto: Lise Åserud / SCANPIX</p>
Kultur- og kirkeminister Trond Giske fikk fredag nøkkelen til den nye operaen i Bjørvika i Oslo av regjeringskollega, fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Kulturminister Trond Giske advarer Oslo kommune mot for stor arealutnyttelse rundt Operaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å si at jeg er bekymret er å overdrive, men at jeg har stor oppmerksomhet rettet rundt utbyggingen og utnyttelsen av området rundt Operaen er det ingen tvil om. Det har jo vært en drakamp rundt dette, og vi må sørge for at kommunen forvalter sin oppgave her riktig, sier Trond Giske.

Mykje lys og mykje plass

Under overleverings- og nøkkelseremonien i Operaen fredag, la Giske i sin tale vekt på at Operaen er en gave fra hele landet til Oslo, og gikk deretter rett inn i debatten rundt barcode- og Bjørvika-utbyggingen ved å presisere at det er viktig at et signalbygg som Operaen får lys og plass.

- Operaen er det viktigste kulturbygget Norge har bygget siden Nidarosdomen. Det framstår som et isfjell som kommer opp av havet, og det er viktig at kommunen tar vare på huset ved å gi det både lys og plass, sier Giske og tilføyer:

- Enhver kommune ville ha gjort hva som helst for å få et bygg som Operaen. Nå må Oslo kommune vise at de tar det ansvaret som forventes av dem!

Mener kritikken er feil

Oslos byrådsleder Erling Lae tilbakeviser at det er noen som helst grunn til å være bekymret.

- Alt dette ligger over ett år tilbake i tid. Siden den gang har vi sett på fire alternative løsninger for området rundt Operaen og Bjørvika, og alle sikrer åpen plass foran Operaen. Det er disse vi nå vurderer, sier Lae og tilføyer at åpenheten også skal sikres av et vannspeil på den siden som vender inn mot Oslo Sentralstasjon.

Lae hevder videre at kritikken mot høy utnyttelsesgrad som økonomisk motivert er direkte feil.

- Det Plan- og bygningsetaten i Oslo har vært opptatt av er å sikre at den nye bydelen får en utnyttelse som sikrer at den blir levende, og ikke et nytt Kvadraturen. Det forutsetter en viss utnyttelsesgrad, men i arealplanen vil hele 40 prosent være parker og plasser, mens utnyttelsen blir mindre enn på Grünerløkka og bare halvparten av Aker Brygge. Så det blir bare helt feil å hevde at det er økonomiske hensyn som har veid tyngst, uttaler Lae.

Personvernpolicy