Heiberg oppgitt over krav om OL-boikott

<p>(Foto: Scanpix)</p>
(Foto: Scanpix)

IOK-medlem Gerhard Heiberg går hardt ut mot norske politikere som vil ha boikott av OL. Torsdag dro han til Kina for å ta opp menneskerettighetssituasjonen med myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges IOK-medlem, Gerhard Heiberg, hevder overfor NRK at han er en av de få som prøver å forstå det som foregår i Kina.

- Er det noen som har vært klar her, så er det meg. Men jeg er vel den eneste i Norge som prøver å ha en viss forståelse for hva som skjer i Kina, og dermed skal jeg anklages for unnfallenhet, sier Heiberg på Gardermoen før avgang.

Han mener debatten om boikott har vært ensidig i Norge, og syns politikere har kommet med uttalelser som har fått ham til å riste på hodet.

- Jeg skjønner ikke sånt. Når det skrikes korsfest, korsfest, så løper norske politikere etter hverandre. Jeg syns det er høl i huet, sier Heiberg.

Han er også tvilende til om en norsk boikott vil ha noen effekt, og tror ikke noen vil reagere.

- Hvem er stakkars lille Norge oppi dette her? Det vil ikke ha noen effekt, sier han.

- Ikke en sak for IOK

Den kjente menneskerettsaktivisten Hu Jia ble torsdag dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha drevet med såkalt undergravende virksomhet.

Men da en representant for Den internasjonale olympiske komité (IOK) under et besøk i Kina ble spurt om hva han synes om dommen, ba han om at politikken holdes utenfor OL.

- Dette er en sak for det kinesiske rettsapparatet, det er ikke en sak for IOK, fastslo Hein Verbruggen, som er leder for IOKs koordineringskomité for OL.

Amnesty International Norge reagerer svært sterkt på uttalelsen.

- Det er ikke bare skuffende, men rett og slett uakseptabelt at han kan finne på å si noe sånt, sier fungerende generalsekretær Ina Tin til NTB.

Både EU og USA har fordømt dommen mot Hu.

Avviser norsk boikott

Dommen mot Hu Jia ble avsagt dagen etter offentliggjøringen av Amnestys kritiske rapport om situasjonen for menneskerettighetene i Kina.

Selv om kulturminister Trond Giske (Ap) sier til NRK at han «er i tvil om vi skal være til stede fra politisk hold» under åpningsseremonien, avviser statsministeren en norsk boikott.

- Det har overhodet ikke vært noe tema i den norske regjeringen å boikotte OL, sier Stoltenberg, som også avviser en begrenset markering under åpningen:

- Det har ikke vært noe tema.

Kongen og dronningen vil følge norske myndigheters anbefaling i spørsmålet om tilstedeværelse under åpningsseremonien, bekrefter Slottet.

- Knyttet til OL

For Amnesty er Hu-saken og IOKs reaksjon et bevis på at komiteen ikke benytter seg av den muligheten den har overfor Kina.

- Hu Jia sitter i fengsel og er dømt fordi han har snakket med utlandet om menneskerettighetene i Kina i forkant av OL. Denne saken har en direkte tilknytning til OL, sier Ina Tin.

Hun mener dommen er et svik mot de løftene som Kina ga da landet ble tildelt OL om at menneskerettighetene skulle bedre seg. Det er uforståelig at IOK ikke bruker sin posisjon til å presse kineserne, sier Tin. (©NTB)

Personvernpolicy