Giske krever løsning på betent arbeidskonflikt

Direktør for Nasjonalmuseet, Allis Helleland, og styreleder for Nasjonalmuseet, Christian Bjelland (t.v.) etter møtet med kultur- og kirkeminister Trond Giske i Oslo torsdag. (Foto: Lise Åserud / SCANPIX)
Direktør for Nasjonalmuseet, Allis Helleland, og styreleder for Nasjonalmuseet, Christian Bjelland (t.v.) etter møtet med kultur- og kirkeminister Trond Giske i Oslo torsdag. (Foto: Lise Åserud / SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trond Giske griper ikke inn i konflikten på Nasjonalmuseet, men han forventer at ledelse og ansatte raskt kommer på talefot

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:
* Stiftelsen Nasjonalmuseet ble opprettet i 2003.
* Nasjonalmuseet var en sammenslåing av Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Norsk Arkitekturmuseum, samt Riksutstillingene.
* Danske Allis Helleland overtok som direktør etter svenske Sune Nordgren i august i fjor.
* I februar sendte en gruppe på 20 av museets kuratorer og fagansatte et brev til styret hvor de i sterke ordelag kritiserte direktørens lederstil og kompetanse.
* Arbeidsmiljøutvalget og hovedverneombudet har også mottatt flere klager fra ansatte som føler seg trakassert og mobbet.
* De ansatte vedtok på et allmøte tirsdag 2. april å boikotte ledelsens forslag om en omorganisering av museet. (©NTB)

I slutten av april blir det et nytt statusmøte om den betente situasjonen ved museet.

Partene fikk klar beskjed om å gå i dialog da de torsdag møtte hos kulturminister Trond Giske (Ap).

De ansatte har gitt uttrykk for mistillit både til direktør Allis Helleland og styreleder Christian Bjelland. Kulturministeren sier han har tillit til dem begge, og ikke vil gjøre noe drastisk for å gripe inn.

Skeptiske ansatte

De ansattes representanter er ikke særlig optimistiske om at den fastlåste konflikten skal få sin løsning.

- Vi er egentlig ikke kommet noe videre. Vi vil delta i dialog som en part i saken, sier Randi Godø, hovedtillitsvalgt og representant for Forskerforbundet.

Allis Helleland er blitt skarpt kritisert av de ansatte for sin lederstil, overstyring av fagpersoner og for å ha gitt ansatte medie-munnkurv. Godø vil ikke kommentere om et samarbeid med henne framover vil være mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan jeg ikke svare på nå, sier hun til NTB.

Press fra Giske

Denne uken ga de ansatte beskjed om at de ikke vil være med på den planlagte omorganiseringen av Nasjonalmuseet så lenge konflikten fortsetter. Samtidig har Giske lagt arkitektkonkurransen for Nasjonalmuseets nybygg på Tullinløkka i Oslo på is mens striden pågår. Byggingen har vært planlagt i nesten 35 år, men blir nå ytterligere trenert. Planen er at bygget skal stå ferdig til Norges 200-årsjubileum i 2014.

Giske ga partene beskjed om at han har klare forventninger til at situasjonen må få en løsning. Møtet var en god start, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har fått et bilde av situasjonen og hvordan konflikten oppfattes. Jeg opplever genuin vilje fra alle parter for å finne fram til gode prosesser, sier Giske.

Vil ikke gå

Konflikten dreier seg både om kulturfaglig uenighet og om Helleland som leder. Selv mener hun mange av problemene er gamle, men at den tilspissede situasjonen har ført til en forverring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan bli nesten som en verkebyll. Hvis man ikke får fjernet den helt, bygger det seg bare opp igjen, sier hun.

Helleland sier hun aldri har vurdert å trekke seg, men erkjenner at hennes lederstil kanskje har vært vanskelig for noen.

- Det kan handle om litt ulike kulturer og tradisjoner. En toppleder må ha kjærlighet til sine ansatte og rose dem når de fortjener det. Jeg har vært optimistisk hele tiden om at vi skal kunne løse dette, og det tror jeg fremdeles, sier den danske direktøren.

- Giske altfor passiv

Opposisjonen er ikke fornøyd med Giskes håndtering av saken. Fremskrittspartiet kaller kulturministeren «feig», mens Venstre mener han driver utpressing ved å utsette arkitektkonkurransen.

- Giske er altfor passiv, og dette har pågått altfor lenge. Han må enten be styrelederen ordne opp, eller gripe inn selv, sier Karin Woldseth, Frps medlem i Kulturkomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres Trine Skei Grande frykter Giskes håndtering vil eskalere konflikten.

- Når kulturministeren endelig kommer på banen hadde jeg forventet noe mer konstruktivt enn å drive med trusler om utsettelse av byggeplanene, sier hun.

- Jeg vil nesten kalle dette å legge et utilbørlig press på institusjonen, legger hun til. (©NTB)