Åpen for alle - alltid

- 40 beger yoghurt tilsvarer ett måltid laks

Professor Edel Elvevoll mener at å tilsette omega 3 i yoghurt ikke kan erstatte det å spise fisk. Foto: Stein Ove Korneliussen
Professor Edel Elvevoll mener at å tilsette omega 3 i yoghurt ikke kan erstatte det å spise fisk. Foto: Stein Ove Korneliussen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må spise nesten 40 yoghurt med omega 3 for å få med deg like mye omega 3 som i ett måltid laks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selv med svært forsiktige overslag må du spise 30 til 40 yoghurt for å få i deg samme mengde omega 3 som du får ved å spise laks til middag en dag, sa professor Edel Elvevoll under sitt foredrag på generalforsamlingen til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening i Ålesund torsdag.

Hun viser til Tine, som nettopp har lansert yoghurt med omega 3. Elvevoll mener at teksten Tine bruker i reklamen gir inntrykk av at yoghurt er rik på omega 3. Dette stemmer ikke, hevder hun.

Ernæringsrådgiver Lise Foss Andersen i Tine er helt uenig i påstanden om at de villeder i markedsføringen av omega 3-yoghurten. Foto: Handelsbladet FK / Georg Mathisen.Ernæringsrådgiver Lise Foss Andersen i Tine er helt uenig i påstanden om at de villeder i markedsføringen av omega 3-yoghurten. Foto: Handelsbladet FK / Georg Mathisen.

- Vi presiserer veldig tydelig at spiser man fisk så får man det man trenger. Men for den halvparten som ikke spiser fisk eller tar tran, så er yoghurt et godt alternativ. Vi mener at vi er tydelige på dette, sier ernæringsrådgiver i Tine, Lise Foss Andersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tine skriver følgende om omega 3-youghurten på sine nettsider:

«De marine omega 3-fettsyrene EPA og DHA har dokumentert gunstig effekt på hjerte, immunforsvar og hjernens funksjoner. Disse fettsyrene er nødvendige for kroppen, men kroppen kan ikke produsere de selv, de må tilføres via kosten. Spiser man for lite fet fisk og ikke tar tran regelmessig, har man et lavt inntak av disse fettsyrene. Med TINE Yoghurt Omega 3 får du i deg EPA og DHA på en naturlig og smakfull måte. TINE Yoghurt Omega 3 inneholder kun 1,8% fett, og verken smaker eller lukter av marint fett.»

Du ser at denne teksten kan gi inntrykk av at yoghurt kan erstatte fisk?

- I reklamen får man sjelden plass til å skrive voldsomt mye, og vi har ikke fått plass til dette. Du finner mer informasjon på våre nettsider. Vi er for øvrig helt enige med Elvevoll om at yoghurt med omega 3 ikke skal erstatte fisk eller det å ta tran.