Utsettelse fra Frankrike

Frankrikes president Nicolas Sarkozy ved siden av Tysklands kansler Angela Merkel under toppmøtet i Bukarest. Foto: Scanpix.<br><p> </p>
Frankrikes president Nicolas Sarkozy ved siden av Tysklands kansler Angela Merkel under toppmøtet i Bukarest. Foto: Scanpix.
 

Frankrike trår tidligst til neste år inn som fullverdig medlem av NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter/Bukarest: Det var ventet at president Nicolas Sarkozy ville annonsere Frankrikes tilbake-treden inn i NATOs kommandostruktur under årets toppmøte i Bukarest. I dag kom derimot kontrabeskjeden. Tidligst i 2009 vil Frankrike avgjøre om de skal bli et fullverdig medlem, og ta del i den militære kommandostrukturen.

- Det blir først etter Frankrikes presidentperiode i EU at vi vil ta denne avgjørelsen. Når presidentperioden er over kan vi ta de nødvendige avgjørelsen om å tre inn i NATOs militære struktur, sa Sarkozy til statslederne på Natos toppmøte.

Presidentperioden i EU er ferdig 31. desember, og det blir ikke før dette at man kan se Frankrike tilbake i folden.

2009 markerer også NATOs 60-årsjubileum, og en fransk talsmann sier til AFP at man håper markeringen også kan se Frankrike tilbake i NATOs militære struktur. Det var Charles de Gaulle som i 1966 trakk Frankrike ut av denne strukturen.

Frankrike har likevel deltatt i NATOs operasjoner både på Balkan og nå i Afghanistan. Frankrike offentliggjorde tidligere i uken at de øker sitt bidrag til ISAF med 1000 soldater. Nøyaktig hvor i landet de skal settes inn er fortsatt ikke klart, men det ser ut til at det ikke blir i sør, til tross for at det er her behovet er aller størst. Likevel kan bidraget gjøre det mulig for USA å omrokkere på noen av sine styrker, slik at man i realiteten vil se en styrking av NATOs innsats i sør som et resultat av Frankrikes nye bidrag.

Personvernpolicy