Åpen for alle - alltid

Nordmenn må slåss med dopa afghanere

Når Norge i oktober tar fatt på sin første OMLT (Operational Mentoring Liaison Team), så må man regne med at de afghanske soldatene de skal ut på operasjoner med misbruker narkotika. Foto: Scanpix
Når Norge i oktober tar fatt på sin første OMLT (Operational Mentoring Liaison Team), så må man regne med at de afghanske soldatene de skal ut på operasjoner med misbruker narkotika. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske offiserer som skal trene afghanske soldater må regne med at det røykes marihuana på operasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter/Bukarest: Når Norge i oktober tar fatt på sin første OMLT (Operational Mentoring Liaison Team), må man regne med at de afghanske soldatene de skal ut på operasjoner med misbruker narkotika.

- Sikkerhetsrisiko

Ifølge pressetalsmann John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter har ikke bruk av narkotika vært et problem blant de norske styrkene i AfghanistanIfølge pressetalsmann John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter har ikke bruk av narkotika vært et problem blant de norske styrkene i Afghanistan

Tirsdag fortalte ABC Nyheter hvordan de norske soldatene må regne med å havne i trefninger med kriminelle og Taliban når de tar fatt på oppdraget. Det i seg selv kan være risikabelt nok.

Når alle historier man så leser i britiske aviser, eller dokumentarer, forteller det samme; at afghanske soldater røyker marihuana i strid, så blir problemet ganske mye større.

- Dette er en av de største kulturforskjellene, og jeg er ikke sikker på hvordan vi skal håndtere det. Det er klart dette utgjør en sikkerhetsrisiko, både for oss, men også for de afghanske soldatene som vi skal trene sammen med, sier oberstløytnant Svend Arne Hokstad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke under norsk kommando

- Jeg har hørt om denne dopbruken, og den er ganske bekymringsfull. Men det er vanskelig å si hva vi skal gjøre med det. De afghanske soldatene er jo ikke under norsk kommando, så det er i utgangspunktet deres regler, og ikke våre som gjelder. Jeg kan jo ikke si at jeg gleder meg til å ta tak i dette problemet, og heller ikke ser på det som noe annet enn negativt hvis det kommer til å skje i vår kandak (bataljon), sier Hokstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette må vi tak i

Forsvarssjef Sverre Diesen deltar denne uken på Natos toppmøte i Bukarest. Han mener denne kulturelle utfordringen er noe de norske offiserene må forsøke å få bukt med.

- Vi kommer til å påtale slik misbruk av narkotika. Selv om norske offiserer ikke har direkte kommando over de afghanske soldatene, så blir det jo vår oppgave å lære dem hva som er god militær praksis, og da går det an å si at narkotika og bruk av våpen ikke hører sammen, sier Diesen til ABC Nyheter i Romania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er klart at et slikt opptreningsprogram ikke bare dreier seg om det rent militærfaglige, men også går over i hvilken kultur militære avdelinger bør ha, sier Diesen.

Går «høye» ut i skuddlinjen

I BBCs dokumentar Taking on the Taliban, som ble sendt høsten 2007 ser man med all tydelighet hvordan bruken foregår. Filmen ble laget i Helmand-provinsen, og i ett av opptakene ser man hvordan afghanske soldater setter seg ned og røyker marihuana så snart skytingen stopper. De har sammen med sine britiske opplærere søkt tilflukt i et hus nært slagmarken. Smilende ler afghanerne til kameraene, mens røyken henger tungt rundt ørene deres. Plutselig angriper Taliban på nytt. Britene holder seg i dekning, men flere av afghanerne vandrer ut i ildlinjen, uten å ta hensyn til skytingen. En av dem har englevakt. En kule treffer magasinet på riflen hans, og den eneste skaden er at det faller ut. Omtåket plukker han opp magasinet, før han sakte går tilbake i dekning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store forskjeller på avdelingene

- Jeg har tidligere snakket med folk om dette problemet, og de sier at det skjer. Ikke bestandig, men disiplinen i den afghanske hæren er foreløpig ikke som i en vestlig kampavdeling, sier Hokstad.

Kandaken som Norge skal ta over samarbeider i dag med et tysk OMLT. Hokstad vet ikke om det er de samme soldatene som er i kandaken i dag, som kommer til å være der i høst.

- Hvis det er de samme soldatene, så kan vi jo tro at de har kommet ganske langt i sin utdanning, og at dette ikke blir et problem. Hvis det er helt nye soldater, så må man nok bruke mye tid i leir til å begynne med, sier han.

Norsk nulltoleranse

Det norske Forsvaret har nulltoleranse for bruk av narkotika, og man blir kastet ut hvis man blir tatt. I tillegg blir man politianmeldt. Ifølge pressetalsmann John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter har ikke bruk av narkotika vært et problem blant de norske styrkene i Afghanistan.

- Det er ikke en problemstilling for oss. Vi har nulltoleranse, og så langt har man ikke støtt på noen problemer i håndhevingen av dette, sier Øglænd.