Cubanerne strømmer til velfylte butikker

Cubanere studerer elektrisk drevne skutere i en butikk i Havana. Cubas nye leder Raúl Castro har åpnet butikkene for produkter som skutere, dvd-spillere og moderne kjøkkenutstyr etter at han tok over fra broren Fidel i februar. (Foto: Enrique De La Osa, SCANPIX/REUTERS)
Cubanere studerer elektrisk drevne skutere i en butikk i Havana. Cubas nye leder Raúl Castro har åpnet butikkene for produkter som skutere, dvd-spillere og moderne kjøkkenutstyr etter at han tok over fra broren Fidel i februar. (Foto: Enrique De La Osa, SCANPIX/REUTERS)

Cubanerne strømmer til butikker fulle av DVD-spillere, elektriske motorsykler og moderne kjøkkenutstyr. Cubas nye leder Raúl Castro har sluppet løs reformer som folk merker i hverdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havana (NTB-Reuters-AP): Men for mange cubanere er det foreløpig snakk om å se og ikke røre, enn si kjøpe. For å få en DVD-spiller må de for eksempel ut med et beløp tilsvarende mellom 600 og 850 norske kroner – og det er mer enn statslønnede cubanere flest har råd til.

Likevel hilses varestrømmen velkommen, som et tegn på den nye lederens reformvilje. Raúl lovet å gjøre tilværelsen enklere og gladere for Cubas befolkning på rundt 11,5 millioner, da han i februar tok over etter sin bror Fidel Castro som politisk toppsjef.

Privat innsats

Men Raúl vil ikke nøye seg med det som etter cubanske forhold er en gedigen forbruksfest. Han oppmuntrer også til økt privat innsats, og ber selvstendige bønder plante tobakk, kaffe og andre nyttevekster på statseid jord som ligger brakk.

Ifølge Cubas statskontrollerte fjernsyn er 51 prosent av denne jorda underutnyttet eller ikke utnyttet i det hele tatt. Kooperative selskaper med private småbønder som eiere driver 35 prosent av den dyrkbare jorda – og står for 60 prosent av jordbruksproduksjonen.

At statssjefen oppmuntrer til økt privat drift, er én ting, men at fjernsynet åpent omtaler problemene med dagens system er også oppsiktsvekkende, sier Cuba-kjennere. Raúl Castro mener tydeligvis alvor med sin kritikk mot «overdreven forbudstrang».

«Virkelig valg»

– Etter alle årene med restriksjoner er dette storartet. Nå har jeg virkelige valgmuligheter, blant annet når det gjelder hvordan jeg skal løse transportproblemene mine, sier Rayel Lyva som nettopp har kjøpt seg en kinesiskbygd, batteridrevet moped.

– Prisene er jo astronomiske, men nå kan jeg i hvert fall selv bestemme hva jeg skal bruke pengene mine på. Folk kommer til å jobbe hardere, nå som de har et mye større handletilbud, sier en privat tennislærer som presenterer seg som Gelis.

Mange cubanere gleder seg spesielt til å få kjøpt personlige datamaskiner, slik at de kan gå på internett og finne ut mer om verden utenfor Cubas grenser. Men inntil tirsdag denne uken var ingen PC-er å se i butikkene i Havana.

Personvernpolicy