Støtter ikke oljeleting

<p>Leteriggen Eirik Raude. Foto: Ocean Rig / StatoilHydro.</p><p> </p>
Leteriggen Eirik Raude. Foto: Ocean Rig / StatoilHydro.  

Havforskningsinstituttet støtter ikke oljeleting i Lofoten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er enkelte områder som ut fra sin biologiske verdi bør vernes, som for eksempel gytefelt for torsk og sei, sier forsker Erik Olsen ved Havforsningsinstituttet til ABC Nyheter.

Forsker Erik Olsen vil ikke anbefale oljeleting i Lofoten og Vesterålen, men åpner for å forandre mening hvis amn får ny kunnskap. Foto: Stein Ove KorneliussenForsker Erik Olsen vil ikke anbefale oljeleting i Lofoten og Vesterålen, men åpner for å forandre mening hvis amn får ny kunnskap. Foto: Stein Ove Korneliussen

Olsen, som leder Olje- og fiskprogrammet ved instituttet, mener at det i dag er tungtveiende grunner for at enkelte områder bør skjermes for petroleumsvirksomhet.

- Vi vil ikke støtte en åpning for oljeleting slik kunnskapen er i dag, slår han fast.

Han sier at Havforskningsinstituttet mener at Lofoten og Vesterålen bør skjermes for offshore- og petroleumsvirksomhet.

- De områdene har så stor egenverdi at de bør tillegges ekstra vern mot menneskelig aktivitet for å sikre at de fortsatt kan være arnesteder for fornybare ressurser.

Skaper splittelse

Oljeboring i nord skaper full splittelse både hos de rødgrønne og de borgerlige partiene. Venstre og KrF har sagt at det er uaktuelt å sitte i en regjering som åpner for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Oljeselskapene, med StatoilHydro i spissen, har for lengst startet kampen for å få åpnet havområdene utenfor de to øyregionene i Nordland når forvaltningsplanen skal revideres i 2010.

Venter med avgjørelse til 2010

Fiskeriminister Helga Pedersen vil vente til 2010 før regjeringen tar et standpunkt til oljeleting i Nord-Norge. Foto: Stein Ove KorneliussenFiskeriminister Helga Pedersen vil vente til 2010 før regjeringen tar et standpunkt til oljeleting i Nord-Norge. Foto: Stein Ove Korneliussen

Regjeringen har sagt at de skal vente med å ta en avgjørelse til 2010, når forvaltningsplanen som er under utarbeidelse foreligger. Det står fiskeriminister Helga Pedersen fast ved når ABC Nyheter ber om en kommentar til Erik Olsens uttalelser.

- Vi skal vente til 2010 med å ta en beslutning. Vi skal lytte nøye på hva havforskerne sier, men vi skal også høre på andre, sier hun til ABC Nyheter.

Bakgrunnen

Oljedirektoratet mener havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen inneholder en tredjedel av de gjenværende olje- og gassforekomstene på norsk sokkel.

Stoltenberg-regjeringen gjorde et stort poeng av at det ikke skal igangsettes petroleumsvirksomhet i disse områdene da forvaltningsplanen for nordområdene ble lagt fram i 2006.

Samtidig ga regjeringen Oljedirektoratet i oppdrag å samle seismiske data. Denne innsamlingen startet i fjor sommer og vil intensiveres i 2008. Forvaltningsplanen for nordområdene skal revideres i 2010.

Personvernpolicy