Meny

Møt The Wainwrights

Martha er i Oslo for å promotere sitt nye album «I Know You're Married, but I've got Feelings Too». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I over 30 år har familien Wainwright elsket, kranglet og slåss med hverandre gjennom tekstene sine.

På Martha Wainwrights kritikerroste debutalbum fra 2005 er det en låt med tittelen: «Bloody Motherfucking Asshole». Hver gang hun spiller den live proklamerer hun stolt: «This one is for my dad».

- Den handler om en krangel jeg hadde med ham. Han har kommunisert med familien vår gjennom sine tekster hele mitt liv. Nå var det min tur. Hvis du vil være med på leken får du smake steken, sier hun med et smil.

(Foto: Scanpix)(Foto: Scanpix)

ABC Nyheter møter Martha i Oslo hvor hun er for å promotere sin nye plate.

Pappaen til Martha er ikke hvem som helst. Den berømte folksangeren Loudon Wainwright III er blitt kalt den «nye Bob Dylan» og har gitt ut over 20 album. Mamma er den kritikerroste sangerinnen Kate McGarrigle. Og storebror ja, det er selveste wonderboy Rufus Wainwright som spiller i Oslo på torsdag.

Større enn foreldrene

Familiekonfliktene i denne familien er mange og veldokumenterte i det de talentfulle musikerne skaper. Det er nesten som en såpeopera. Man kan godt si at Wainwrightene er den tenkende musikkelskers Osbourne-familie.

- Det kan være vanskelig å være datteren til berømte foreldre, men mine foreldre var aldri så store at pressen plaget oss. Både jeg og Rufus har nok en drøm om å bli større enn våre foreldre. Det er kanskje en drøm alle barn har, sier hun.

Drømmen er i ferd med å gå i oppfyllelse. Rufus fyller konserthus verden over, blant annet med tolkninger av Judy Garland, og er nå i gang med å skrive sin første opera. Martha fikk fantastiske kritikker for det selvtitulerte debutalbumet og i mai kommer plate nummer to med den humoristiske tittelen «I Know You're Married, But I've Got Feelings Too».

Til tross for at det kun er dager som skiller Rufus og Marthas norgesbesøk (Rufus spiller på Sentrum Scene torsdag 3.april, hvor ABC Nyheter rapporterer fra, red.anm.) får de ikke tid til å treffe hverandre.

- Det ser ut som om vi flyr rundt i Europa om hverandre. Det er skikkelig trist , sier Martha med et sukk.

Verden stor nok for to?

For det er ikke bare krangling. Familiemedlemmene samarbeider også ofte. Både Rufus, mor Kate McGarrigle og tanten Anna McGarrigle har bidratt på «I Know You're Married..». Martha dukker også ofte opp på Rufus konserter.

I et tidligere intervju med The Guardian har Martha imidlertid innrømmet at broren enkelte ganger kan ha dratt søskenkjærligheten vel langt på scenen.

«Han kan få meg til å føle meg som en klovn. Han plager meg på scenen som storebrødre gjør, det var som om han tullet med å kvele en mindre søster under et teppe og synes at det var morsomt.»

(Foto: Scanpix)(Foto: Scanpix)

Til tross for eventuelle problemer i fortiden er de to gode venner nå. Martha bidrar blant annet på Rufus dekadente Judy Garland-show som ble foreviget på konsert-DVD'en «Rufus! Rufus! Rufus! Does Judy! Judy! Judy!: Live From The London Palladium».

- På typisk Rufus-vis fortalte han meg at jeg kunne få èn sang og det var «Stormy Weather». Han mente at det var den eneste sangen som burde bli sunget av en kvinne, sier Martha med et halvironisk smil. Hun benekter likevel at det er noen søskenrivalisering mellom de to.

- For meg er det ikke slik at vi skal kjempe om hvem som selger mest. Det er mer som om han er storebroren som følger lillesøsteren til skolen. Dersom vi skulle være i konkurranse ville det bety at vi ville den andre noe vondt og det er jo ikke saken. Verden er stor nok for to Wainwrighter, sier hun kokett.

«Rufus is a Tit Man»

Martha har åpent hevdet at faren skrev tekster om sine barn i stedet for å oppdra dem. Mye kan tyde på at hun ikke overdriver. Da Rufus var liten ble Loudon III så sjalu på all oppmerksomheten gutten fikk fra sin mor at han laget låten «Rufus Is A Tit Man».

Mamma McGarrigle parerte med sangen «First Born» hvor hun synger om hvor høyt hun elsker gutten sin og hvordan han er hennes favoritt.

Rufus har senere slått tilbake mot faren med låten «Dinner At Eight» hvor han beskriver hvordan han vil bryte ned sin far i løpet av et måltid. «Daddy don't be surprised, If I wanna see tears in your eyes».

Loudon forlot familien sin da Rufus var tre og Martha var ett. Dette har gjorde dypt inntrykk på den lille jenten.

- Da jeg var mindre var jeg veldig opptatt av å høre på sanger min far har skrevet om sitt forhold til min mor. De gikk fra hverandre da jeg var liten og disse sangene er alt jeg har som kan fortelle meg noe om deres forhold. Jeg letet konstant i tekstene etter et slags bevis på at de hadde vært sammen.

Hun sier at hun i dag har et helt greit forhold til sin far.

- Han gir meg god feedback på det jeg gjør. Jeg tror han i det stille er ganske stolt av meg.

Les også:

- Stjernenes favoritt: Intervju med Rufus Wainwright

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus