Meny

På plass i Meymaneh

For første gang i historien opererer norske helikoptre i Afghanistan. Tre Bell-helikoptre skal de neste 18 månedene være stasjonert i leiren til den norske stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh i Faryab-provinsen nord-vest i Afghanistan. Foto: Øystein Stavdal Paulsen, Forsvaret.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang er norske helikopter i gang med i tjeneste i Afghanistan.

Oberstløytnant Tom Snedal, sjef for den norske helikopterstyrken, ønsker sine kolleger velkommen til Meymaneh. Foto: ØYSTEIN STAVDAL PAULSEN, Forsvaret.Oberstløytnant Tom Snedal, sjef for den norske helikopterstyrken, ønsker sine kolleger velkommen til Meymaneh. Foto: ØYSTEIN STAVDAL PAULSEN, Forsvaret.

De tre helikoptrene av typen Bell 412 skal benyttes til medisinsk evakuering av norsk og utenlandsk personell. De vil primært være tilknyttet gjenoppbyggingsstyrken i Meymaneh.

- I dag har helikoptrene fløyet til Meymaneh under ledelse av brigader Ole Sverre Asak, sjef for luftoperasjonsstaben ved FOHK. Det ble foretatt en overleveringsseremoni, og helikoptrene er operative fra i dag, sier oberstløytnant John Inge Øglænd, Presse- og informasjonsoffiser ved Fellesoperativt hovedkvarter, til ABC Nyheter tirsdag.

Helikoptrene ble demontert i Norge og flydd til Mazar-e Sharif, der de ble skrudd sammen og testet.

Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret.Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret.

- De norske styrker vil få en mye bedre dekning og større trygghet når det deployeres norske helikoptre i tillegg til felles Natoressurser, sier Øglænd.

- Helikoptrene skal kun brukes til medisinsk evakuering av norsk og utenlandsk personell. Det vil primært gjelde dem som er knyttet til styrken i Meymaneh, men de kan også benyttes andre steder i Nord-Afghanistan ved behov.

Dette er første gang norske helikoptre opererer i Afghanistan. Disse skal sikre raskere evakuering av skadde enten tilbake til leiren i Meymaneh, eller til det tyske feltsykehuset i Masar-e Sharif.

Oppdraget er delt mellom 137. luftving på Rygge og 139. luftving på Bardufoss. Fram til nå har stabiliseringsstyrken i Meymaneh vært avhengig av tyske helikoptre fra Mazar-e Sharif - cirka 1,5 times flyging unna.
Den norsk-ledede styrken i Meymaneh består av cirka 250 militære og sivile fra Norge, Latvia og Island. Norge har i dag om lag 500 soldater i Nato-ledede International Security Assistance Force (Isaf).

Hoveddelen av de norske styrkene befinner seg i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif og PRT Meymaneh i Faryab-provinsen. Våren 2008 sender Norge 150 spesialstyrker til Kabul, og styrker PRT Meymaneh med helikoptrene og ytterligere 100 soldater.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus