Tid for karantene?

Hvor stor er egentlig tabbekvoten til dommerne? Bør ikke en dommer settes på tribunen dersom han gang på gang viser at han ikke er voksen nok for oppgaven? (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Hvor stor er egentlig tabbekvoten til dommerne? Bør ikke en dommer settes på tribunen dersom han gang på gang viser at han ikke er voksen nok for oppgaven? (Foto: Scanpix)
 

I England settes dommere på sidelinjen om tabbene blir for store. Kanskje tiden er moden for å gjøre det samme i Norge?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da trøya til Lyn-stopper Tommy Berntsen «stod som et seil» på Lerkendal i går og dommer Svein Oddvar Moen ikke blåste straffe, ble det helt en god del liter bensin på det ellers så velkjente «RBK-har-alltid-dommerne-med-seg-på-Lerkendal» bålet.

Det er ikke vanskelig å skjønne Lyn-leiren etter gårsdagens kamp. For det er ikke til å komme unna at dommer Moen tilnærmet «dreit seg ut» i Trondheim i går.

Den evigvarende floskelen om at «alle kan gjøre feil» kan selvfølgelig brukes for hva den er verdt - også i denne sammenhengen. Men er det ikke snart på tide at forbundet setter strek for hva de kan godta av feil fra dommerens side?

Rune Pedersen innrømmer riktignok overfor ABC Nyheter at dommer Moen gjorde feil i går, noe som er et skritt i riktig retning, men er det godt nok?
Er det nok til at tusenvis av forbannede fotballsupportere roer seg ned?
Er det nok til at overskriftene i avisene går fra å utelukkende handle om dommergjerningene, til å fortelle om selve kampen?
Er det nok til at Steinar Nilsen, Tom Nordlie og Uwe Rösler får se alle kampene til sitt lag fra benken og ikke et par-tre kamper fra tribunen?

Jeg tror ikke det!

Mark Clattenburg har ved flere anledninger gjort store tabber som dommer. Han har blitt satt på tribunen for nettopp det. (Foto: Scanpix)Mark Clattenburg har ved flere anledninger gjort store tabber som dommer. Han har blitt satt på tribunen for nettopp det. (Foto: Scanpix)

Det norske folk begynner å bli temmelig lei av at kampreferatene nærmest i sin helhet handler om mannen i sort.

I dagens artikkel sier Rune Pedersen at «situasjonene brukes til å lære». For meg betyr det at dommerne med tiden forhåpentligvis skal bli bedre. Gjennomgang av kontroverser skal gjøre dem bedre rustet ved neste korsvei. Men blir de bedre? Jeg synes alltid det er en eller annen trener eller spiller som brøler på dommeren. Og tar disse alltid feil? Neppe.

Jeg skal vokte meg vel for å «ta» dommerstanden i Norge, for det er mange dommere som faktisk gjør en god jobb. De er oppe i situasjonene, slår ned på stygge etterslengere og gir rødt ved hindring av klar målsjanse og så videre. Men når en var vitne til det som skjedde i Trondheim i går, må det være på sin plass å spørre:

Hvorfor kan ikke også dommerne bli straffet om de gjør en dårlig jobb?

Jeg vet ikke hvor mange ganger en Tippeligatrener har ytret seg om dommerens gjerninger for så å bli belønnet med karantener i x-antall kamper. De har gjort en feil, ifølge Norges fotballforbund, ved ytre seg negativt om dommeren og straffes for det. Kanskje riktig av forbundet, men da bør det vel gjelde begge veier?

Ingen kan være uenig at det er vanskelig å dømme en toppkamp i fotball. Tempoet er høyt, det er vanskelig å få med seg alt. Men når en dommer, som i går mellom Rosenborg og Lyn, velger å gi gult kort i stedet for rødt i situasjonen hvor Bjørn Tore Kvarme drar ned Kim Holmen i klar scoringsposisjon, holder det ikke å si at «alle kan gjøre en feil».

Enten så var ikke dommer Moen godt nok oppe i situasjonen, selv om jeg vanskelig kan skjønne hvordan det var mulig å unngå å se at Holmen var i scoringsposisjon.
Eller så gav han gult på bakgrunn av at han ikke kan reglene.
Eller så er han simplethen for feig til å dømme straffe mot RBK på Lerkendal.

Uansett grunn, så er det grov tjenesteforsømmelse. Da bør det også følge straff.

I England straffes dommeren etter store tabber med en kort periode på sidelinjen.

Kanskje noe å vurdere for Norges Fotballforbund?

Personvernpolicy