Må la fangene gå

Enkelte av de parlestinske fengslene, noen av dem stammet fra det ottomanske riket, ble ødelagt da den andre intifadaen brøt ut i år 2000. Foto: Scanpix/Reuters.
Enkelte av de parlestinske fengslene, noen av dem stammet fra det ottomanske riket, ble ødelagt da den andre intifadaen brøt ut i år 2000. Foto: Scanpix/Reuters.

Palestinske fengsel er så fulle at mange må løslates før saken deres i det hele tatt kommer opp for retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den palestinske politiaksjonen for lov og orden på Vestbredden begynte sent i fjor innså vestlige rådgivere raskt at de hadde et problem: palestinske styrker hadde ikke noe sted å gjøre av alle fangene sine, melder Reuters.

Mange av fengslene til den palestinske selvstyremyndigheten ble ødelagt av Israel under opptøyer i 2000 da fredssamtalene brøt sammen. Noen av fengselsbyggene skriver seg helt tilbake til det Ottomanske riket.

(Se video i feltet over.)

- For øyeblikket er straffesystemet overveldet av to sentrale grunner. For det første ble mange av fengslene ødelagt ved starten av den andre intifadaen. Fengselet i Jeriko er et eksempel, det i Nablus et annet, sier lederen for EUs treningsprogram for palestinsk politi, Colin Smith, til Reuters.

Køer

Palestinske fanger venter i matkø ved et fengsel i byen Nablus på Vestbredden. Foto: Scanpix/Reuters.Palestinske fanger venter i matkø ved et fengsel i byen Nablus på Vestbredden. Foto: Scanpix/Reuters.

Et vaklevorent juridisk system hjemsøkt av køer, kombinert med en skjerpet innsats fra palestinske sikkerhetsstyrker, har gjort at de få fengslene som fremdeles finnes er overfylt, sier palestinske myndigheter og deres vestlige rådgivere.

Fangebefolkningen ved det sivile fengselet i Ramallah er 240, mens fengselet ikke er bygget for mer enn 180 personer, opplyser palestinske fanger.

I byen Jeriko nær Dødehavet venter 51 fanger i betongceller som er så små at de knapt har plass til å reise seg og tøye ut.

Den palestinske statsminister Salam Fayyads kampanje for lov og orden har forbedret sikkerheten i enkelte områder, og demonstrerer regjeringens løfte om å møte sine forpliktelser under det såkalte «veikart for fred». Dette er en av forutsetningene Israel har satt for en selvstendig palestinsk stat.

Svakheter

Slektninger besøker sine familiemedlemmer i fengselet. Foto: Scanpix/Reuters.Slektninger besøker sine familiemedlemmer i fengselet. Foto: Scanpix/Reuters.

Men vestlige myndigheter sier kampanjen også har satt fokus på svakheter ved rettssystemet, og har trukket i tvil innsatsen som i hovedsak har fokusert på pågripelser, og i mindre grad på bygging av fengsler og opprettelsen av fungerende domstoler.

- Nøkkelen til enhver demokratisk stat er et fritt og uavhengig rettsvesen og straffesystem, med en politimyndighet som står ansvarlig overfor et sivilt departement, sier Smith.

Når kapasiteten på de sivile fengslene i hele Vestbredden totalt utgjør 509 plasser, i et område med 2,5 millioner palestinske innbyggere, sier statsadvokat Ahmed al-Moghani at han ikke har stort annet valg enn å løslate mange av dem som blir pågrepet for mindre forbrytelser, fra tyveri til prostitusjon.

- I noen tilfeller gjør vi vårt beste for å få dem løslatt, siden det ikke er plass til dem i fengslene. Men det finnes noen svært vanskelige tilfeller som drap, forræderi, kollaborering og voldtekt. Vi kan ikke ta lett på disse. Dette problemet er svært pinlig for oss, siden vi ikke har verken fengslene eller plass til fangene, sier al-Moghani.

«Svingdør »

Noen av fangene er anklaget for å tilhøre militante grupper. Andre for ordinære forbrytelser.

Israel, som heller ikke har møtt forpliktelsene i veikartet, har lenge vist til den såkalte «svingdør-politikken», der noen militante hankes inn men siden løslates, som et hinder for en avtale om den palestinske staten.

Fayyad og mange vestlige representanter klandrer Israel for å underminere ordenskampanjen ved at landets militære ikke har stanset sine aksjoner i Nablus og andre byer etter at de palestinske styrkene ble satt inn.

Tross utfordringene mener Fayyads regjering at rettsvesenet er forbedret. Representanter for selvstyremyndighetene sier flere kriminelle blir arrestert sammen med militante som brukte å drive pengeutpressing overfor forretningsfolk.

Vestlige representanter sier på sin side at det rådende systemet ikke er godt nok rustet for å håndtere en vedvarende kampanje mot kriminalitet. Mer enn 88 prosent av fangene venter fremdeles på sin dom.

På grunn av mangelen på fengselsceller er politiet ute av stand til å pågripe tusenvis av ettersøkte forbrytere.

Forsinkelser

Israelske veisperringer og kontrollposter på Vestbredden forvansker problemet ytterligere ved å gjøre det vanskelig, om ikke umulig, for palestinsk politi å innhente vitnemål fra vitner, samt frakte fanger til rettshøringer og rettssaker. Palestinske etterforskere har ikke noen laboratorier til å analysere bevismateriale, og har ikke råd til ekspertvitner i retten.

Forsinkelsene som resultat av dette gjør at mistenkte i mange tilfeller kan gå fri.

Av de 7,7 milliarder dollar som ble lovet palestinerne ved giverlandskonferansen i Paris i desember sier Smith at han ikke kjenner til noen midler øremerket politi eller fengsel.

Europeiske myndigheter håper en sikkerhetskonferanse i Tyskland i juni vil kunne bidra til innsamling av 150 millioner euro til opplæring av politi, og en utvidelse av fengslene så de får en kapasitet på ytterligere 3000 fanger. Men byggingen av denne ekstrakapasiteten vil også kunne ta årevis.

Personvernpolicy