Ny vår for gammel landeplage

<p>Musikkvideoen til «Never Gonna Give You Up» er den aller mest populære på YouTube.</p>
Musikkvideoen til «Never Gonna Give You Up» er den aller mest populære på YouTube.

Mer enn 15 millioner har sett Rick Astley på YouTube. Det kan han takke en lettkledd Keira Knightley for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Keira, kun sekunder før det svært populære dykket. (Foto: UIP)Keira, kun sekunder før det svært populære dykket. (Foto: UIP)

«Never Gonna Give You Up » har satt rekord og er nå vist på YouTube mer enn noen andre musikkvideoer.

Det underlige fenomenet med den gamle landeplagen, som i sin tid ble produsert av den forhatte produsenttrioen Stock, Aitken og Waterman, har fått tilnavnet «Rickrolling», og er i ferd med å bli en farsott i USA.

Forklaringen til den enorme interessen ligger i at den unge, britiske skuespilleren Keira Knightley (23), kjent fra filmer som «Bend It Like Beckham», «Pirates Of The Caribbean» og «Atonement », har lagt ut en video på YouTube som viser at hun selv, og ikke en stuntkvinne, utfører et sexy dykk i en brønn i en scene fra sistnevnte film.

At dette klippet er populært er kanskje ikke så rart. Scenen er nemlig kjent fordi den viser ganske klart Keiras veldreide kropp.

Men lenken pekte i stedet til Rick Astleys gamle musikkvideo til hitlåten «Never Gonna Give You Up».

Rick Astley, 42, frykter nå at hans datter skal bli mobbet på skolen grunn av den nye interessen for hans gamle hit.

- Det er helt merkelig! Hvis jeg var et barn i dag ville jeg ha tenkt at den låten er ganske så ukul. Min største bekymring er at min datter ikke blir mobbet for dette, sier den falmende stjernen i en kommentar til The Sun.

Fremføres i allsang

«Never Gonna Give You Up»«Never Gonna Give You Up»

Amerikanske nettbrukere som endte opp med feil filmklipp har samtidig gjenoppdaget den gamle landeplagen. Nå er Astely-hiten i ferd med å bli den nye favoritten hos publikumsmassene, og fremføres som allsang under store sportsarrangementer i Statene.

Men det er ikke første gangen dette skjer - og hele stuntet skal ha vært en bevisst spøk, fra flere hold. For også Radiohead hang seg på spøken da de skulle lansere «In Rainbows» til nedlasting til valgfri pris sist høst. Også i dette tilfellet pekte lenken til Astleys gamle slager. Det skal ha vært deltagerne i en protestdemonstrasjon mot Scientologi-kirken som var først ute med å gjenreise interessen for «Never Gonna Give You Up». Låten som musikkritikere verden over har hatet helt siden den opprinnelig ble gitt ut i 1987, men som likevel nådde toppen av hitlistene på begge siden av Atlanteren samme år.

Torturmiddel?

Mange spør seg nå om hvorfor nettopp Rick Astley er artisten som har fått anledning til å nyte mer oppmerksomhet for sine gamle synder. I den britiske avisen The Guardian spekuleres det for eksempel i dagens utgave: «Denne fæle låten kan være valgt fordi den er så grusom at den er i stand til å vekke scientologikirkens leder Ron Hubbards disipler fra dvalen med sjokk, slik at de våkner opp fra sin hjernevaskede tilstand». De skriver videre at: «Dersom man dykker ned i hitfabrikken Stock, Aitken & Waterman-katalogen fra 1980-tallet finnes mye mer som bør kunne fungere som torturmidler når det amerikanske militæret skal lokke hemmeligheter fra sine mange fanger i Irak».

Utvalget er det i hvert fall lite å si på, for blant øvrige landeplager signert Stock, Aitken & Waterman finner vi blant annet «Toy Boy» (Sinitta), «You'll Never Stop Me Loving You» (Sonia), «I Heard A Rumour» og «Venus» (Bananarama), «Whatever I Do (Wherever I Go)» (Hazell Dean), «You Spin Me Round (Like A Record)» (Dead Or Alive), «Ferry Cross The Mersey» og «Let It Be» (Ferry Aid), «Do They Know It's Christmas?» (Band Aid II), «Respectable» og «F.L.M.» (Mel & Kim), «Nothing's Gonna Stop Me Now» (Samantha Fox), «Sealed With A Kiss» og «Too Many Broken Hearts» (Jason Donovan) og «Especially For You» (Kylie Minogue & Jason Donovan). Alle låter som dominerte hitlistene på siste halvdel av 80-tallet.

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy