319 får flytte hjem i Ålesund

319 får flytte hjem i Ålesund
319 får flytte hjem i Ålesund

319 personer i Ålesund fikk mandag beskjeden de har ventet på i over fem døgn: De får flytte tilbake til hjemmene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten like mange, 296 personer, må fortsatt smøre seg med tålmodighet og vente med hjemflyttingen til faren for en eksplosjon er helt over.

– Der må vi forholde oss til brannvesenet. Når de sier at alt er klart, vil de fleste av de 296 få flytte tilbake, sier politimester Arne S. Karoliussen til NTB.

Unntaket er de overlevende fra den sammenraste boligblokken, og muligens de nærmeste naboene.

– Det siste har vi ennå ikke vurdert. Dette vil bli gjort når vi får rapporten fra ekspertgruppen. Forhåpentligvis kommer denne i løpet av mandag, sier Karoliussen.

Henter nitrogen

Eksplosjonsfaren i området rundt den sammenraste bygningen vurderes som mindre enn tidligere, men den er ikke over. I tanken er det fortsatt igjen 150-200 liter propan. Sjefingeniør Kjell Hartvigsen i StatoilHydro sier til NTB at 14 tonn flytende nitrogen er på vei til Ålesund fra Rjukan. Denne nitrogenen skal føres gjennom et stålrør og inn i propantanken for å nøytralisere propanen.

Det er områder i vest, øst og nord for ulykkesområdet som nå frigis. Hartvigsen sier at nitrogenen vil komme til Ålesund tirsdag, og at operasjonen med å nøytralisere propanen vil kunne utføres tirsdag eller onsdag.

Dette betyr at eksplosjonsfaren vil kunne være over innen onsdag.

Mange evakuerte

Mange av de evakuerte hadde tatt turen til bystyresalen i Ålesund mandag, der politiet, brannvesenet og kommunen orienterte om situasjonen. Kommunen har vært utsatt for press fra mange av innbyggerne, som helt uforberedt måtte forlate sine hjem sist onsdag.

Det arbeides nå i tre hovedspor. I tillegg til å nøytralisere den gassen som er igjen og å åpne for hjemflytting for de evakuerte, er det en prioritert oppgave å få de fem savnede ut av bygningen.

Dette blir en vanskelig oppgave. Brannsjef Geir Thorsen sier til NTB at brannvesenets folk er innstilt på å gå inn i bygningens andre etasje så snart det er konkludert med at konstruksjonen er stabil og at det er tilstrekkelig sikring.

Hentes ut

Dette vil rapporten fra ekspertgruppen, som ledes av professor Erik Thornfeldt ved SINTEF Byggforsk, kunne gi svarene på.

Thornfeldt har tidligere sagt at det vil være umulig å hente ut de som er savnet i første etasje uten å rive hele bygningen ovenfra og ned. Det er rett og slett ingenting igjen mellom gulv og tak. I andre etasje er det enkelte steder en meters klaring mellom gulv og tak. Det var fra et slikt område en brannmann fikk berget en kvinne ut i live etter at bygningen hadde kollapset onsdag.

Det er også lokalisert gass i lommer i bygningen og i sprekker i murveggen, men ikke i området rundt bygningen eller i kloakkanlegget. All gassen må være borte før en bergingsoperasjon starter, sier brannsjef Geir Thorsen. (©NTB)

Personvernpolicy