Evakuerte får trolig flytte hjem i dag

Flyfoto over det skadde leilihetskomplekset. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX<p> </p>
Flyfoto over det skadde leilihetskomplekset. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX 

Politiet åpner for en delvis tilbakeflytting av de evakuerte i Ålesund fra klokken 16 mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem og hvor mange dette gjelder blir klart på en pressebrifing klokken 13.

– Det er også en forutsetning at gasstanken under huset er helt tømt. Det var mandag morgen 150-200 liter propan igjen på tanken, sier brannsjef Geir Thorsen i Ålesund til NTB.

Fjernes

Han sier at denne propanen vil bli fjernet så rask som mulig i dag. Det er fortsatt en viss eksplosjonsfare i bygget som har rast sammen, men det gjøres kontinuerlige målinger. Det arbeides for å eliminere eksplosjonsfaren helt i løpet av dagen.

En bygningsteknisk gruppe under ledelse av professor Erik Thornfeldt ved SINTEF Byggforsk kommer med sin rapport i løpet av ettermiddagen.

Rapporten blir avgjørende for om brannvesenet skal starte letingen i andre etasje, der tre av de fem savnede trolig befinner seg.

– Vi må ha ekspertvurderingen på byggets stabilitet. Likedan må vi vite om fjellet bak bygget er stabilt. Deretter vil det bli avgjort hva som å gjøres av sikringstiltak før vi eventuelt går inn og starter letingen i andre etasje, sier brannsjef Thorsen til NTB.

Han vil foreløpig ikke si noe om når letingen kan starte.

Må rives

En kvinne berget livet da hun ble reddet ut av andre etasje onsdag, etter at huset hadde kollapset. Det var da om lag en meter klaring mellom gulv og tak i denne etasjen. En brannmann krøp inn og fikk henne løs. Om det er mulig å komme til i andre deler av etasjen for å finne de savnede, vet foreløpig ingen.

I første etasje bodde det to som er savnet. Professor Thornfeldt sa på en pressekonferanse sist lørdag at det ikke er noe igjen av denne etasjen. Det vil si at det ikke er noe rom mellom gulv og tak. Thornfeldt sa at det vil være umulig å få de savnede i første etasje ut uten først å rive hele boligblokken fra toppen av. (©NTB)

Personvernpolicy