– Overhodet ikke skyldig

Terrortiltalte Arfan Bhatti kommer til Oslo tingrett sammen med sin forsvarer  John Chr. Elden mandag morgen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX) <p> </p>
Terrortiltalte Arfan Bhatti kommer til Oslo tingrett sammen med sin forsvarer John Chr. Elden mandag morgen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)  

På samtlige av beskyldningene om terrorvirksomhet svarte Arfan Q. Bhatti «overhodet ikke» da rettssaken mot ham startet mandag morgen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med fast røst svarte 30-åringen da tingrettsdommer Kim Heger leste opp tiltalen mandag morgen. På samtlige av spørsmålene som berørte terrorplanlegging eller terrorvirksomhet svarte Bhatti «overhodet ikke» på spørsmål om han erkjente straffskyld.

Overraskende erkjente han imidlertid straffskyld for å ha skutt 17 kuler mot en tidligere topp i finanspyramiden T5PC.

- Svak sak

Over 80 vitner personer er varslet som vitner i straffesaken mot Bhatti og to andre tiltalte. Saken er omfattet av et betydelig vakthold og foregår i den såkalte sikkerhetssalen i Oslo tinghus. Det er første gang straffelovens nye paragrafer om terrorvirksomhet skal prøves i en domstol.

Før retten ble satt sa advokat og forsvarer Arild Holden at Bhatti nekter skyld for det meste av den omfangsrike tiltalen som er tatt ut.

- Han erkjenner ikke skyld for det meste av tiltalen som PST har tatt ut mot ham, sier Holden til NTB.

- Standpunkt tatt

Holden, som tidligere arbeidet som statsadvokat, mener Politiets sikkerhetstjeneste og påtalemyndigheten har bygget opp en bevismessig svak sak mot Bhatti.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen vil ikke kommentere forsvarerens uttalelser, men sier at påtalemyndigheten har signalisert hva de mener når tiltalen faktisk er tatt ut.

- Vi har tatt vårt standpunkt og reist tiltale. Noe mer enn det vil jeg ikke si om dette, sier Nicolaisen.

Tiltalen

Arfan Q. Bhatti og en medtiltalt 28-åring skal ifølge tiltalen ha inngått avtale om å ramme den amerikanske og den israelske ambassaden i Oslo og den jødiske synagogen på St. Hanshaugen med våpen eller eksplosiver. Bakgrunnen for tiltalepunktet er en telefonsamtale mellom de to mennene i august 2006. I den mener PST det ble inngått en avtale mellom de to.

Politiet mener Bhatti og en tredje medtiltalt (29) også sto bak maskinpistolskytingen mot synagogen høsten 2006.

Foruten selve terrortiltalen er Bhatti også tiltalt for to drapsforsøk. I januar 2006 skal han ha stått bak skyting mot huset til en av toppene i pyramideselskapet T5PC. Et halvt år senere skal han skutt 17 kuler mot huset hvor en annen T5PC-topp bodde. (©NTB)

Personvernpolicy