Rakettangrep mot norsk leir

Arkivbilde av norske ISAF-soldater ved den norskledede gjenoppbyggingsstyrken (PRT) i leiren Maimana i Faryab-provinsen nord i Afghanistan. Leiren ble forsøkt angrepet tidlig mandag. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX.
Arkivbilde av norske ISAF-soldater ved den norskledede gjenoppbyggingsstyrken (PRT) i leiren Maimana i Faryab-provinsen nord i Afghanistan. Leiren ble forsøkt angrepet tidlig mandag. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX.

Den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan ble forsøkt angrepet med raketter natt til mandag. Ingen nordmenn ble såret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Leiren ble ikke truffet, heter det i en pressemelding fra Fellesoperativt hovedkvarter mandag morgen. Angrepet skjedde klokken 6.30 lokal afghansk tid, som tilsvarer 4.00 norsk tid, mens soldatene i leiren var i ferd med å gjøre seg klare for dagen.

Tre raketter

De første meldingene tyder på at det var tre raketter som ble avfyrt. Oberstløytnant John Inge Øglænd, vakthavende talsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter, sier rakettene traff et sivilt hus svært nær den norske leiren.

- Huset er bebodd, men det ser ikke ut til at noen er såret der, sier han.

De norske soldatene gikk i stilling og søkte dekning da rakettangrepet kom.

- Beredskapen i leiren er økt, men det er ingenting som tyder på at det kommer flere angrep nå, sier Øglænd. Han forteller at leiren har vært utsatt for lignende angrepsforsøk tidligere.

Rundt 150 nordmenn

Rundt 150 nordmenn er stasjonert på basen i Meymaneh. De utgjør sammen med 80 latviere og to islendinger i en stabiliseringsstyrke, et såkalt Provincial Reconstruction Team (PRT). Ifølge Forsvarets nettsider er oppgavene «å kartlegge samfunnene i provinsene, vise tilstedeværelse og informere lokalbefolkningen om valg og andre viktige hendelser».

Personell fra Luftforsvaret er for tiden også på plass i leiren for å forberede ankomsten til en avdeling væpnede ambulansehelikoptere som skal være operative fra tirsdag.

Leiren ble i februar 2006 angrepet av en væpnet folkemengde. Minst fire afghanere ble drept da soldatene skjøt tilbake. Fem norske soldater og et større antall afghanske politifolk ble lettere såret. (©NTB)

Personvernpolicy