Vil ha dyrere mat

<p>Heikki Holmås (SV) vil kompensere for økte matvarepriser med skattekutt til de fattigste (Foto: Kyrre Lien, Scanpix)</p>
Heikki Holmås (SV) vil kompensere for økte matvarepriser med skattekutt til de fattigste (Foto: Kyrre Lien, Scanpix)

Sosialistisk Venstrepartis finanspolitiske talsmann Heikki Holmås ønsker seg dyrere mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vil kompensere ved å gi skattekutt til de som tjener minst her i landet.

- I dag er det bare matvarebaronene som har tjent på at det er halv moms på mat. Derfor går jeg inn for at matmomsen heves fra 14 til 25 prosent, sier Holmås til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Men forutsetningen er at hver krone som staten tar inn på økt matmoms, går til redusert skatt for dem med lavest inntekt, sier SV-politikeren.

Utspillet hans kommer i kjølvannet av at Aps nestleder Helga Pedersen har åpnet for en debatt om momssystemet. Hun stiller spørsmål om det er riktigere å innføre full moms for matvarer og i stedet gi skattelette til dem med lavest inntekt. Pedersen har ikke selv sagt hva hun mener om dette, men Holmås mener han har svaret.

Samtidig vurderer Holmås å gå inn for å senke momsen på frukt og grønnsaker til åtte prosent, eller kanskje fjerne all moms på frukt og grønt.

- Det vil kunne stimulere til et sunnere kosthold og gi en positiv helseeffekt, sier Holmås.Senterpartiets Lars Peder Brekk varsler på sin side at Sp vil kjempe for å beholde dagens ordning med lav moms på matvarer. (©NTB)

Personvernpolicy