Forventer press mot Norge

Jonas Gahr Støre og Condaleezza Rice i Det hvite hus sist fredag. Foto: AP.<br><p> </p>
Jonas Gahr Støre og Condaleezza Rice i Det hvite hus sist fredag. Foto: AP.
 

Amerikanske forsvarseksperter regner med at Norge vil bli utsatt for hardt press for å sende soldater til Sør-Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avsluttet den offisielle delen av sitt USA-besøk med et møte med USAs utenriksminister Condoleezza Rice fredag. Tidligere på dagen hadde han samtaler med assisterende sikkerhetsrådgiver Jim Jeffrey. Det private programmet før møtet med Rice inkluderte et foredrag om Nato og Afghanistan hos Brookings Institution og et møte med tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

Fokus på Nato

Utenriksministerens USA-besøk har primært fokusert på forberedelsene til Nato-toppmøtet i Bukarest denne uken og videreføring av Doha-forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO).

Støre nyter stor respekt blant amerikanske forsvarseksperter for den norske innsatsen i Afghanistan, men også de er kritiske til de nasjonale begrensingene Norge har satt for sitt bidrag. Norges motvillighet til å stille tropper syd i Afghanistan vekker oppmerksomhet.

- Det er ingen tvil om at begrensningene vil være blant de viktigste sakene som diskuteres på Nato-toppmøtet, sier Thomas Donnelly til ABC Nyheter.

Han er American Enterprise Institutes toppekspert på Nato. USA er vant med at de andre Nato-landene har problemer med å oppfylle sine forpliktelser, men det har ført til spesielt store politiske problemer i Canada.

Donnelly er tidligere redaktør av tidsskriftene Armed Forces Journal, Army Times, og Defense News. Selv om Norge er blant landene som har klare begrensninger, trekker han fram Tysklands manglende evne til å gjennomføre oppbyggingen av en politimyndighet i Afghanistan som et eksempel på forpliktelser som ikke er utført ordentlig.

Tysklands fokus på å bygge en liten, nasjonal styrke, som bare utfører oppdrag nord i landet, førte til at USA måtte trå til med oppbyggingen av lokale politistyrker som kunne ivareta sivil sikkerhet i nærmiljøet.

Støre forklarte begrensingene

Jonas Gahr Støre ga på ingen måte uttrykk for at Norges motvillighet til å sende soldater til sør-Afghanistan kom opp under møtet med Rice. Likevel var det blant temaene da han tidligere på dagen tok opp problemstillingen under et foredrag på Brookings Institution.

Støres presentasjon tok opp både de politiske problemene rundt begrensninger for deltagelse, og strategier for å involvere flere sivile bidragsytere i gjenoppbyggingsarbeidet.

Jeremy Shapiro, som er leder for forskningsarbeidet på Brookings senter for USA og Europa, var Støres vert. Han sa at Støre var svært ærlig da han snakket om problemene med å mobilisere frivillige organisasjoner og sivilt personale til å bidra.

- Militæret må være militært

- Selv om Nato har støtte i sivilbefolkningen så er det fortsatt en okkupasjonsstyrke, sier Shapiro til ABC Nyheter.

- Derfor bør soldater gjøre det de er trent for å gjøre, så kan de overlate utviklingsarbeid og konstruksjonsvirksomhet til sivile som kan det best. At en landbrukskonsulent møter opp i uniform og har maskingevær på hoften gir ikke riktig inntrykk, og soldatene har bedre ting å gjøre med sin ekspertise, mener han.

Shapiro peker på at Norge er opptatt av at utviklingsarbeidet er det viktigste aspektet ved arbeidet i Afghanistan, men likevel gjøres majoriteten av arbeidet av militært personell. Han drar også fram den manglende fleksibiliteten som er skapt av de nasjonale begrensningene som noen av de europeiske bidragsyterne har.

- Begrensningene er en refleksjon av den politiske realiteten i Norge, sier han.

- Det gjør det vanskelig for den militære ledelsen å gjøre den jobben de skal. Det er dog ingen tvil om at den norske innsatsen er imponerende for et land av Norges størrelse, legger han til.

Canada sliter på hjemmebane

Canada sliter med at de er en av de få styrkene som er villige til å ta tak i sikkerhetsproblemene i den sydlige delen av Afghanistan. Flere enn 80 kanadiere, ut av en styrke på 1700 mann, er omkommet. Det er det største tapet de har hatt siden Korea-krigen på 50-tallet.

Selv om USA allerede har satt inn 3200 US Marines i Kandahar for å avlaste canadierne, krever Canada ytterligere 1000 mann fra de andre NATO-landene innen januar 2009. Hvis de ikke får det, truer de med å trekke seg fra hele oppdraget.

Personvernpolicy