– Norske politikere desinformerer om Afghanistan

<p>Arne Strand (i midten) er en av Norges fremste eksperter på Afghanistan. Nå tar forskeren et oppgjør med mytene om Taliban. (Arkivfoto: Aleksander Nordahl/ Scanpix) </p>
Arne Strand (i midten) er en av Norges fremste eksperter på Afghanistan. Nå tar forskeren et oppgjør med mytene om Taliban. (Arkivfoto: Aleksander Nordahl/ Scanpix)

En av Norges fremste eksperter på Afghanistan tar et oppgjør med mytene om Taliban og anklager norske politikere for desinformasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Nils-Inge Kruhaug) Seniorforsker Arne Strand ved Chr. Michelsen Institutt (CMI) har selv jobbet i Afghanistan for Kirkens Nødhjelp, Flyktningerådet og Afghanistankomiteen.

Nå tar han et oppgjør med gamle og nye myter om Taliban og avviser at de har begått verre overgrep mot sivilbefolkningen enn det Vestens allierte har gjort.

– Det lar seg ganske enkelt ikke dokumentere, sier Strand til NTB.

Ikke stort verre

– Taliban massakrerte ikke flere enn det krigsherren Abdul Rashid Dostum har gjort med amerikansk hjelp i nord, konstaterer Strand.

– Kvinners posisjon var heller ikke stort verre under Taliban enn under forgjengerne, selv om de satte undertrykkelsen mer i system og innførte mange kuriøse dekreter.

– Jeg reiste mye rundt i Afghanistan på den tida og konstaterte at mange av talibanerne ikke engang hadde hørt om disse dekretene. Hjelpeorganisasjonene drev med mer jenteundervisning under Taliban enn under forgjengerne som nå er tilbake i maktposisjoner, sier han.

Bedre forhold

Fortsatt går jenteskoler opp i røyk i Afghanistan, men Strand stiller spørsmål ved påstandene om at Taliban alene står bak.

– Myndighetene i Kabul skylder konsekvent på Taliban, selv når det skjer i områder der de tradisjonelt aldri har hatt noe nærvær, sier han.

Mange hjelpeorganisasjoner fikk ifølge Strand bedre arbeidsforhold da Taliban kom til makten i 1996. De fikk tilbake biler og utstyr som var stjålet, de fikk sikkerhet og Taliban slo ned på korrupsjon. Taliban fikk også bukt med opiumsproduksjonen.

– Jeg har ikke noe ønske om å renvaske Taliban, men ingen er tjent med at det tegnes svart/hvite bilder, sier Strand.

Desinformasjon

CMI-forskeren mener norske politikere desinformerer, og han viser blant annet til en kronikk signert statssekretær Espen Barth Eide (Ap), tidligere statssekretær Anne Stenhammer (SV) og nåværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) for en tid tilbake.

For å illustrere grusomhetene under Taliban, fortalte de tre hvordan fanger ble henrettet ved et svømmebasseng i Kabul, og kvinner kastet seg etter sine sønner og menn for å dø sammen med dem.

– Denne historien er senere brukt av andre norske politikere som bevis på hvor barbarisk Taliban var og er. Problemet er at historien ikke er sann, konstaterer Stand.

– Ingen som arbeidet i Kabul på denne tiden, verken afghanere eller utlendinger, har hørt om noen slik hendelse. Det er neppe snakk om bevisst desinformasjon, men desinformasjon er det, sier Strand.

Bruker mytene

– NATO bruker disse mytene veldig bevisst, og det samme gjør den afghanske regjeringen. Det gjør det nesten umulig å få oppslutning om en politisk løsning som inkluderer dialog med Taliban, sier Strand.

Han tror ikke norske myndigheter er uvitende om realitetene i Afghanistan, ei heller FNs nyutnevnte spesialutsending Kai Eide.

– De er langt bedre informert enn for få år siden. De vet at det ikke nødvendigvis er Taliban som har stått bak angrep på norske styrker i Nord-Afghanistan, sier Strand som også tar et oppgjør med sin egen fortid.

Lukket øynene

– I solidaritet med dem som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen på 1980-tallet, lukket norske hjelpeorganisasjoner øynene for de omfattende overgrepene som ble begått da mujahedin kom til makten. Heltene var fortsatt helter, uansett hvor barbarisk de oppførte seg, sier Strand.

– Mange afghanere syns faktisk ikke at tiden under Taliban var så ille, og det er en viktig erkjennelse, mener han.

– Norge og verdenssamfunnet støtter nå en regjering som mange afghanere ikke slutter opp om, som følge av forhistorien til mange av dem som sitter i den. Dette er en del av forklaringen på at NATO sliter tungt i Afghanistan, sier Strand. (©NTB)

Personvernpolicy