Opposisjonen hevder de vant valget

<p>Generalsekretær i opposisjonspartiet MDC, Tendai Biti, erklærte valgseier søndag morgen. (Foto: Scanpix)<br> </p><p> </p>
Generalsekretær i opposisjonspartiet MDC, Tendai Biti, erklærte valgseier søndag morgen. (Foto: Scanpix)
 

Opposisjonen i Zimbabwe hevder de har vunnet lørdagens presidentvalg, til tross for angivelig valgfusk fra sittende president Robert Mugabe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har vunnet dette valget, det er hevet over all rimelig tvil, erklærte generalsekretær Tendai Biti i opposisjonspartiet MDC søndag morgen.

Biti viste til delresultater fra valgkretser som var ferdig opptelt. De viste en irreversibel trend i retning valgseier for MDC, Bevegelsen for demokratisk endring.

– Historisk

– Dette er et historisk øyeblikk for oss alle, sa han på en brifing for journalister, diplomater og observatører tidlig søndag morgen.

Valgkommisjonen i Zimbabwe vil begynne å offentliggjøre delresultater søndag. Dersom disse resultatene ikke samsvarer med de lokale resultatene som er slått opp utenfor valglokalene, vil MDC ta affære, advarte Biti.

– Vi vil ikke godta at valget blir stjålet, sa han.

Zimbabwe gikk lørdag til valg på ny president, nasjonalforsamling og lokalpolitikere. 84 år gamle Robert Mugabe, som har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten i 1980, prøver å bli gjenvalgt for nok en femårsperiode.

– Et statskupp

En talsmann for Mugabe kommer med en kraftig advarsel til opposisjonsleder Morgan Tsvangirai.

– Han kunngjør resultater og utroper seg selv og MDC som vinnere. Hva blir det neste? At han erklærer seg som Zimbabwes president? Det kalles et statskupp, og vi vet alle hvordan kupp blir håndtert, sa George Charamba til den statlige avisa Sunday Mail.

Også valgkommisjonen er kritisk til opposisjonen.

– Kommisjonen registrerer med bekymring at noen har gått ut med det de hevder er valgresultater mens stemmene fremdeles ikke er ferdig kontrollert, sier Lovemore Sekeramayi.

Frykter juks

Mange frykter at Mugabe, som har nektet valgobservatører fra vestlige land adgang, nok en gang vil forsøke å forfalske valgresultatet.

– Vi jukser ikke med valg. Vi er ærlige, sa Mugabe til pressefolk lørdag. Presidenten lover også at han er rede til å akseptere et valgnederlag.

Mugabes fremste rivaler er tidligere finansminister Simba Makoni, som har meldt seg ut av regjeringspartiet ZANU-PF, og Tsvangirai, som har ledet opposisjonspartiet MDC i Zimbabwe i mange år.

Det er kommet flere meldinger om valgfusk. En gruppe afrikanske observatører opplyser at minst 8.000 «spøkelsesvelgere» sto oppført med adresser i et landområde nord i Harare der det bare finnes et fåtall hytter. Opposisjonen hevder den har oppdaget en million «spøkelsesvelgere» på valglister nord i landet, og anklager myndighetene for utbredt valgfusk. (©NTB)

Personvernpolicy