Har boret gjennom muren rundt gasstanken

Den eksplosjonsfarlige propantanken ligger under den sammenraste bygningen i Ålesund. (Foto: Scanpix)
Den eksplosjonsfarlige propantanken ligger under den sammenraste bygningen i Ålesund. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannvesenet i Ålesund klarte søndag ettermiddag å bore seg gjennom muren inn til den eksplosjonsfarlige propantanken som ligger under den sammenraste boligblokken i Ålesund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(NTB-Arnt Folgerø) – Jeg kan bekrefte at mannskapene har fått et gjennomslag gjennom murveggen, men det betyr ikke det samme som at de har kommet fram til tanken, sier kommunikasjonsrådgiver Torgny Alstad i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Boringen startet opp igjen søndag ettermiddag, etter at arbeidet tidligere måtte stanses på grunn av varmgang i boret, som da måtte skiftes.

– Gjennom hullet i murveggen vil mannskapene prøve å spyle bort massene rundt propantanken for å blottlegge den og forsøke å finne ut hvor mye gass som er igjen i tanken, opplyser operasjonsleder i Ålesund-politiet, Magne Tjønnøy.

– Planen videre er å øke avbrenninga av gassen i tanken slik at det går raskere å få den tømt for gass, sier Tjønnøy.

Spenning

Det er knyttet en viss spenning til operasjonen fordi man frykter at det har sivet ut en del gass i bakken rundt tanken, opplyser Tjønnøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mannskapet vil derfor gå varsomt fram under arbeidet, sier operasjonslederen.

Det er ikke bare den eksplosjonsfarlige gassen som bekymrer mannskapene som jobber med den sammenraste boligblokken i Fjelltunvegen i Ålesund. Steinblokker på mange tonn i raskanten bak boligblokken virker ustabil og er til hinder for å begynne bortryddingen av den sammenraste bygningen.

Rasfaren

En bygningsteknisk spesialgruppe skal kartlegge stabiliteten til steinblokkene bak boligblokken og finne ut hvordan man skal gå fram for å starte ryddearbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesgeolog Einar Anda som er medlem av spesialgruppa, sier at de var på befaring i området lørdag. De er avhengig av ny befaring i området for å vurdere rasfaren bak boligblokken.

– Vi kan ikke gå inn i området før man er ferdig med borearbeidet rundt tanken, og vi vet ikke hvor lang tid dette arbeidet vil ta. Det er derfor usikkert når vi kan gå inn i området igjen, sier Anda til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uviss situasjon

Mesteparten av søndagen ville spesialgruppa bruke til å drøfte hva man skal gjøre i den situasjonen som er oppstått.

Seniorforsker Erik Thorenfeldt ved SINTEF Byggforsk sier at en utrasing av steinmassene bak blokken vil utløse svære krefter, og rasfaren gjør at man nå ikke kan sende folk inn i bygningen for å hente ut de omkomne.

– Så langt har vi ikke svar på hva vi skal gjøre, sier Thorenfeldt til VG.

Lørdag sa Thorenfeldt at det er umulig å få ut de omkomne i den sammenraste blokken uten å rive toppen av bygningen og så gå videre nedover. Han sa også at den delen av fjellet som allerede er rast ut, kan være ustabilt og begynne å bevege seg dersom man fjerner bygningen. (©NTB)