Lite håp om snarlig løsning i Ålesund

Røykdykkere fra brannvesenet var fredag formiddag inne i boligblokken i Ålesund som ble ødelagt av et steinras tidligere i uken. (Foto: Sara Johannessen / Scanpix)<p> </p>
Røykdykkere fra brannvesenet var fredag formiddag inne i boligblokken i Ålesund som ble ødelagt av et steinras tidligere i uken. (Foto: Sara Johannessen / Scanpix) 

En rekke eksperter undersøkte bygningsruinen i Ålesund lørdag, men fortsatt er det umulig å si hvor mye propan som er igjen i tanken. Det kan ta mange dager før propantanken er tømt og de savnede kan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannsjef Geir Thorsen i Ålesund og sjefingeniør Kjell Hartvigsen i StatoilHydro var lørdag ettermiddag på plass ved bygningsruinene sammen med to representanter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

De undersøkte hvilke muligheter man har for å bli kvitt den eksplosjonsfarlige propanen som ligger lagret i tanken under bygningsruinen.

- De har vært gjennom en idéfase og gått gjennom alle muligheter for å få tømt gassen raskere. Senere i dag vil de se om de kan lande på et alternativ, sier varabrannsjef i Ålesund, Johnny Stølen, til NTB.

Tanken ble fylt opp dagen før raskatastrofen og skal ha inneholdt så mye som 6.000 liter propan. Det kan ta mange dager å få brent all gassen og det er tvilsomt om det blir iverksatt noen nye tiltak allerede lørdag.

Stått i ro


Geologer og ingeniører i den byggtekniske ekspertgruppen som den lokale redningstjenesten i Ålesund har nedsatt, møttes lørdag formiddag. Ekspertgruppen skal meisle ut strategier for å sikre bygningen slik at en bergingsaksjon kan gjennomføres.

Deres oppgave er først og fremst å vurdere stabiliteten på bygningsmassen.

Med SINTEF-professor Erik Thorenfelt i spissen ankom ekspertgruppen bygningsruinen like før klokken 14 lørdag for å ta bygningen nærmere i øyesyn.

Etter at bygningen har beveget seg kontinuerlig siden raset, sto den i ro fra fredag til lørdag.

- Det har ikke vært noen bevegelse på huset i natt, sier politimester Arne Karoliussen i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Gasslommer


Lørdag besøkte både Karoliussen og stabssjef Jon Kåre Flo i Sunnmøre politidistrikt ulykkesplassen sammen med politistasjonssjef Endre Flatvad i Ålesund.

Det ble tatt bilder av gassflammen som fortsatt brenner, men noe svakere enn de første par dagene.

Ytterligere en flamme brenner ved siden av i tilfelle gassflammen skulle slukke. Denne flammen skal forhindre at det oppstår gasslommer i den halvveis sammenraste bygningen.

I et forsøk på å få fortgang på forbrenningen ble det boret hull i betongelementene som omkranser tanken, slik at man kunne sprøyte temperert vann rundt tanken.

- Dette har gjort at flammen har brent mer stabilt. Ekspertene mener gassen har brent noe raskere, sier varabrannsjef Johnny Stølen.Fortsatt er det imidlertid helt usikkert hvor mye gass som er igjen i tanken og når den går tom.

Fortvilet


Så lenge det fortsatt er gass i tanken og det kan eksistere gasslommer i ruinen, er det helt uvisst når mannskaper kan begynne å lete etter de fem savnede.

Derfor er det også usikkert når de flere hundre evakuerte i området rundt Fjelltunvegen kan regne med å få flytte hjem igjen.

- Dette er en fortvilet situasjon og svært vanskelig for alle parter, sier pressevakt Leif Arne Valderhaug i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Etter sørgegudstjenesten i Volsdalen kirke lørdag klokken 16 holder politiet pressekonferanse i Ålesund rådhus klokken 18.

Til stede vil også være representanter fra brannvesenet og antakelig fra det byggtekniske utvalget. (©NTB)

Personvernpolicy