Mugabes makt utfordres

<p>Mange zimbabwere heier fortsatt på sittende president Robert Mugabe, som lørdag står overfor sitt tøffeste valg siden han ble landets leder i 1980. (Foto: Scanpix)</p>
Mange zimbabwere heier fortsatt på sittende president Robert Mugabe, som lørdag står overfor sitt tøffeste valg siden han ble landets leder i 1980. (Foto: Scanpix)

Velgere i Zimbabwe sto lørdag morgen i lange køer i foran stemmeurnene, i et valg som kan utfordre president Robert Mugabes makt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valglokalene åpnet klokken 7 lokal tid, og Zimbabwes 5,9 millioner velgere har 12 timer på seg til å avgi stemmer på ny president og ny nasjonalforsamling.

– Jeg stemmer for forandring og ber om at valget vil bli fritt og rettferdig. Det er den eneste måten det kan skje framgang på i landet vårt, sier 25 år gamle Richard Mutedzi.

– Jeg har stått i kø siden tre i natt, sier Mathias Chimutsi utenfor et valglokale nord for Harare.

– Jeg er her for å stemme fordi magen min er tom. Jeg håper forholdene vil bli bedre i dette landet, legger han til.

Valget gikk rolig for seg lørdag formiddag, men like før valglokalene åpnet, ble huset til en framstående parlamentariker fra Mugabes regjeringsparti ZANU-PF utsatt for et bombeangrep.

Ingen ble skadd i angrepet, som skjedde i Zimbabwes nest største by Bulawayo, opplyser politiet.

Vil akseptere nederlag

Robert Mugabe har styrt Zimbabwe helt siden uavhengigheten i 1980. Til tross for sine 84 år stiller han til valg for nok en femårsperiode.

Men Mugabe har styrt det en gang velstående Zimbabwe ut i økonomisk krise, med matmangel, skyhøy arbeidsløshet og en inflasjon på over 100.000 prosent som resultat.

Mange frykter at Mugabe nok en gang vil forsøke å forfalske valgresultatet, noe presidenten avviser. Mugabe har nektet valgobservatører fra vestlige land adgang.

– Vi jukser ikke med valg. Vi er ærlige. Min samvittighet vil ikke la meg sove dersom vi jukser med valgresultatet, sa Mugabe til pressefolk lørdag.

Presidenten lover også at han er rede til å akseptere et valgnederlag.

Rivaler

Mugabes fremste rivaler er tidligere finansminister Simba Makoni, som har meldt seg ut av regjeringspartiet ZANU-PF, og Morgan Tsvangirai, som har ledet opposisjonspartiet MDC i Zimbabwe i mange år.

Zimbabwes sikkerhetsstyrker er i full beredskap for å kunne slå ned på alle former for uro i forbindelse med valget.

Ingen av kandidatene vil få lov å erklære seier før de offisielle resultatene er klare, opplyste landets politisjef fredag.

Personvernpolicy