Lykke til alle sammen

Lykke til alle sammen
Lykke til alle sammen

I dag starter det som svært mange vil beskrive som et deilig evetyr. Mens andre vil kalle det et helvete, som ikke avsluttes før 2. november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som følger norsk fotball tett, har i lang tid sett frem til dagen i dag. Klokken 19.00 i kveld sparkes den første kampen i årets Eliteserie i gang. Vålerenga mot Aalesund på Ullevaal stadion.

Kampen markerer starten på det som for mange fotballelskere vil bli et langt eventyr.

Men det er samtidig verdt å skjenke alle de som ikke kan fordra fotball en ekstra tanke. Alle de som ikke helt skjønner vitsen med spillet, reglene, alle de støyende supporterne som fyller opp puber før kamp, TV-programmet som blir en eneste stor fotball-TV-guide og avisene, både på papir og nett, som fylles til randen med fotballstoff.

La oss alle sende disse personene en ekstra tanke i dag. De ser med skrekk på dagens kamp. Min bedre halvdel sa det meget beskrivende for noen dager siden.

- Hva? Starter Tippeligaen til helgen? Og det spilles kamper hver helg frem til november?

- Du kødder!

Min «lille venn» frykter våren, sommeren og høsten. Og grunnene er Martin Andresen, Lerkendal, TV2 og Norsk Tipping.

Og jeg skjønner henne godt.

Alle som elsker norsk fotball vet innerst inne at de ikke blir enkle å ha med å gjøre i ukene og månedene som kommer. Det er bare å erkjenne det. Svært mange fotballelskere bare ler når kritikerne hever røsten og kommer med utsagn som «spillet er barnslig» eller «du kan ikke reagere sånn selv om de taper». Innerst inne kan vi ikke være annet enn enige, men «Foppall» er spesielt. Det rører noe i oss som det rett og slett ikke er mulig å ha hundre prosent kontroll over.

En fotballelskers følelser styres i stor grad av hva som skjer mellom de to målene i kampen der ens lag er involvert. Blir det tap, er dagen, og morgendagen, ofte ødelagt. Seier gir ditto glede. Ved uavgjort går tankene rett over til neste batalje, avbrutt av streiftanker om hvordan i h******* spissen klarte sette ballen i stanga fra to meter, eller hvorfor stopperen ikke tar mann, men bare ser på ball på dødballer imot. Hadde de fulgt litt bedre med, kunne scoringen vært unngått. For ikke å snakke om hvor viktig det er å ha folk på stolpene ved cornere imot!

Og det er ganske utrolig å tenke på at kun 0,89(!!) prosent av en ukes minutter (90 av 10.080) kan skape så mye irritasjon, fortvilelse, bekymringer og/eller glede,

En fotballkamp varer som kjent bare i 90 minutter, men de 90 minuttene (eller 0.89 prosent av uken) vil prege svært mange mennesker, både direkte og indirekte.

Personlig vet jeg at det blir noen ekstra runder med diskusjoner for at alle behov skal dekkes. Tiden vi i dag går inn i, vil by på ubehageligheter for svært mange, både på hjemmebane og bortebane. Noen ganger vil vi tape, ofte på grunn av egne forsvarsfeil, andre ganger ender det uavgjort - mens vi forhåpentligvis vil vinne de fleste dueller.

Men for å vinne kampen er det viktig å ha en klar taktikk på forhånd.

På fotballspråket snakkes det ofte om å ligge lavt når en spiller på fremmed gress. Det er en taktikk det kan være lurt å ta med seg inn i heimen. Tenk nøye over når du stuper i angrep - det vil si hodeløst setter kursen for stadion eller puben hvor det skal vises fotball til de sene nattetimer.

Det kan lønne seg å ikke alltid være aggressiv. Det kan lønne seg å holde litt igjen. Du vil til slutt få dine muligheter, kanskje på en uventet overgang fra motstanderen. Er du klok, kommer motstanderen i ubalanse og du er alene med keeper. Forhåpentligvis blir det scoring. Sjansene er i hvert fall store.

Tenk derfor ekstra nøye på dem som ikke er glad i fotball. Kanskje det er en kjæreste, en kompis eller en mor eller far. De må også tas vare på.

Kjøp blomster, lag middag oftere, gå turer når det er rom for det og ikke minst: Fortell den, eller dem, du er glad i, hvor mye du setter pris på at de lar deg dyrke lidenskapen.

Lidenskapen for fotball.

Lykke til alle sammen! Både på hjemme- og bortebane.

Personvernpolicy