Vurderer å anke Wonderboy-dom

Danny Bungard (31), hovedmannen i den såkalte Wonderboy-saken, er dømt til 14 års fengsel i Borgarting lagmannsrett. Han vil høyst sannsynlig anke, sier Bungards advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

*14 personer ble tiltalt for innførsel og omsetning av til sammen 762 kilo hasj. Partiet ble beslaglagt av politiet i Norge 29. og 30. november 2004. 13 personer ble dømt for forholdene i Oslo tingrett i september i fjor.

*Borgarting lagmannsrett avsa denne uken dom i ankesaken mot ni av de dømte.

*Hovedtiltalt i saken er Danny Bungard (31) fra Oslo. Han skal ha organisert frakten fra Nederland og til mottakerapparatet i Norge. En annen viktig gren av nettverket er fire trøndere som også har vært tiltalt.

*Politiet rullet opp nettverket som en følge av et sidespor i NOKAS-etterforskningen. Operasjonen fikk navnet «Wonderboy» internt i politiet.David Toska var blant de 13 som ble dømt i tingretten. (©NTB)

- Min klient synes straffen er altfor streng, og ikke står i forhold til det som er lagt til grunn i dommen. Han kommer høyst sannsynlig til å anke, sier Bungards forsvarer Ellen Holager Andenæs til NTB.

Til sammen ble 13 personer dømt for innførsel og omsetning av til sammen 762 kilo hasj i Oslo tingrett i fjor høst. Det er norgeshistoriens største hasjbeslag.

Denne uken avsa lagmannsretten dom i ankesaken for ni av de dømte. Alle ble dømt til lange fengselsstraffer.

Hovedmann

Danny Bungard blir ansett som hovedmannen i ligaen. Han ble dømt til fengsel i 14 år og inndragning av 2 millioner kroner.

I tillegg er to personer dømt til tolv års fengsel, to personer til ti års fengsel, en til fire år og ni måneders fengsel og en i to år og seks måneders fengsel. De to mildeste straffene gikk til de to dømte kvinnene i saken.

Knyttet til NOKAS

Politiet kom tilfeldig over Wonderboy-saken i forbindelse med etterforskningen av NOKAS-ranet i Stavanger i 2004. Politiet spanet på personer de trodde kunne stå i kontakt med David Toska og observerte at en av personene ringte opp Danny Bungard på et spansk telefonnummer.

Avlytting av Bungards telefon avslørte at det fantes en organisasjon som på et lukket nett av mobiltelefoner pratet om innførsel av narkotika til Norge. I alt avlyttet politiet rundt 16.000 telefonsamtaler i løpet av noen måneder høsten 2004.

På bakgrunn av avlyttingen beslagla politiet to trailere med til sammen 760 kilo hasj, som kom til Norge fra Nederland i november 2004.

Toska dømt

Bungard ble pågrepet sammen med Toska av spansk politi våren 2005. Toska hadde da vært på flukt i ett år etter NOKAS-ranet. Ifølge dommen ble 4,3 millioner kroner av ranspengene investert i narkotika, som ble ført inn til Norge gjennom Bungards organisasjon.

David Toska ble i tingretten dømt til 20 års fengsel i Wonder-saken, men dette var en fellesstraff som inkluderer NOKAS-ranet. Toska anket ikke dommen fra tingretten.

Hemmelig avtale

Domsavsigelsen var opprinnelig ventet før påske, men ble rett før rettsmøtet utsatt etter at advokat Arve Ringsbye for tredje gang klaget på at han ikke fikk innsyn i en påstått hemmelig avtale mellom påtalemyndigheten og to av personene som ble dømt i tingretten. Høyesterett endte med å forkaste den siste klagen til Ringsbye. (©NTB)

Personvernpolicy