Vekter slipper reaksjon etter pågripelse

En mann som angivelig skal ha nasket en salat fra en 7-eleven kiosk blir lagt i bakken av en Securitas-vekter noen meter fra Stortinget. Mange tilskuere til hendelsen mente Securitas-vaktene var vel hårdhendte under pågripelsen. Foto: Andreas Hensch Lunde / SCANPIX .<p> </p>
En mann som angivelig skal ha nasket en salat fra en 7-eleven kiosk blir lagt i bakken av en Securitas-vekter noen meter fra Stortinget. Mange tilskuere til hendelsen mente Securitas-vaktene var vel hårdhendte under pågripelsen. Foto: Andreas Hensch Lunde / SCANPIX . 

På grunn av bevisets stilling har politiet henlagt straffesaken mot en Securitas-vekter som brutalt pågrep en salattyv i Oslo sentrum i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsen av 45-åringen midt på Karl Johans gate den 11. desember i fjor ble filmet og vakte sterke reaksjoner.

- Det skjedde en del ting i forkant av det som ble filmet som vi måtte vektlegge da vi etterforsket saken, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt til NTB.

- Lettet og glad

Etter å ha stjålet en salat i en kiosk et godt stykke unna, ble 45-åringen lagt i bakken av vekteren ved Stortingsbygningen i Oslo sentrum. Kort etter kom flere kolleger av Securitas-vakten til og bisto under pågripelsen.

Vekteren ble mistenkt for å begått en straffbar handling da han foretok den tilsynelatende svært brutale pågripelsen av mannen. Selv hevdet vekteren at han handlet i selvforsvar. Helt siden politiet kom inn i saken har mannen fått ubetinget støtte fra arbeidsgiveren.

- Vi er glade og fornøyde med at politiet henlegger saken. Vi har allerede gått gjennom rutinene og sett på hva vi kan gjøre annerledes i framtiden, sier presseansvarlig Rune Andersen i Securitas til NTB.

Han forteller at den aktuelle vekteren reagerte med lettelse da han fikk vite om politiet avgjørelse.

Ikke straffbart

Politiet vurderte også om flere av de fire andre vekterne som var til stede under pågripelsen, skulle etterforskes, men fant ikke grunnlag for det.

- Det er gjennomført en omfattende etterforskning, hvor hele hendelsesforløpet er gjennomgått. Det avgjørende for politiets konklusjon er det som skjedde i forkant av det som ble vist på filmen fra Scanpix. Vekteren selv oppfattet det slik at han ble angrepet, og derfor valgte å handle i nødverge. Etter en helhetsvurdering kan det ikke bevises at vekteren opptrådte straffbart, skriver politiet i en pressemelding.

Kritikk

Selv om politiet henlegger straffesaken, kritiseres vekterens framgangsmåte.

- Til tross for at denne saken er henlagt etter bevisets stilling, mener politiet at andre handlingsalternativer burde vært brukt. Dokumentasjonen kan være et godt utgangspunkt for læring i forhold til når og hvordan vektere anvender makt for å løse oppdrag, skriver politiet.

Ved å klemme kneet sitt mot hodet hans, presset vekteren 45-åringen i bakken. Samtidig skrek han at mannen måtte legge seg på magen, noe som tydelig var fysisk vanskelig. En av de fire andre vekterne som var kommet til stedet vred mannen over på magen, låste beina hans opp mot baken og satte på ham håndjern.

Til slutt ble han ført inn i en Dressmann-butikk like ved for å vente på politiet.

- Opptrer korrekt

- Generelt vil vi understreke at vektere ikke har rett til å bruke mer makt enn vanlige borgere, men kan som alle andre pågripe gjerningsmenn når vedkommende treffes på friske spor. Politiets erfaringer er at vektere i det store og hele opptrer korrekt når de påtreffer butikktyver, sier Vandvik.

Hele opptrinnet ble filmet av en fotograf fra ScanpixNTB som kom forbi. Politiet ba om å få en kopi av råfilmen etter å ha sett opptaket av vekternes hardhendte pågripelse av 45-åringen og startet etterforskning. Selv ønsket ikke 45-åringen å anmelde saken.

Også justisminister Knut Storberget kom på banen og varslet en gjennomgang av vekterbransjens fullmakter i kjølvannet av reaksjonene som filmopptaket vakte. (©NTB)

Personvernpolicy