Islam-kritikk YouTube-hit

<p>Bilde fra filmen «Fitna». Foto: Scanpix/AFP. </p>
Bilde fra filmen «Fitna». Foto: Scanpix/AFP.

Den høyrevridde nederlandske politikeren Geert Wilders anti-Islamfilm ble torsdag kveld lagt ut på internett, som lovet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kontroversielle filmskaperen Geert Wilders sitter i den nederlandske nasjonalforsamlingen og leder «Frihetspartiet». Foto: Scanpix/EPA.Den kontroversielle filmskaperen Geert Wilders sitter i den nederlandske nasjonalforsamlingen og leder «Frihetspartiet». Foto: Scanpix/EPA.

Klipp fra filmen fikk stor oppmerksomhet da de ble lagt ut på YouTube. Den nederlandske påtalemyndigheten har varslet at man nå vil granske om filmen bryter noen lover.

- Regjeringen ser ingen mulighet til å forby denne filmen, men når og hvis den offentliggjøres vil vi granske om noen lover har blitt brutt, sa en talsmann for det nederlandske utenriksdepartementet til ABC Nyheter før offentliggjøringen av filmen torsdag.

Wilders, som sitter i det nederlandske parlamentet, har lenge varslet at han ville lansere den kontroversielle filmen på internett, og videoen spredde seg raskt fra det britiske nettstedet liveleak.com til YouTube, melder AFP.

Filmen «Fitna» inneholder voldsomme bilder av terrorangrepene i New York og Madrid, ispedd tekst fra Koranen.

Kommentarer
Den 17 minutter lange filmen åpner med bilder av en koran, og en tekst som oversettes fra arabisk til en oppfordring om å «terrorisere Allahs fiender».

Tusenvis av YouTube-brukere så klipp fra filmen, og flere av dem postet sinte kommentarer.

Tross press fra nederlandske myndigheter om ikke å lansere filmen gjennomførte Wilders sine planer. Nederlandske myndigheter frykter en gjentakelse av de voldsomme demonstrasjonene da europeiske aviser trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

- Den nederlandske regjeringen deler mange av bekymringene som har blitt fremmet i forkant av denne filmen. Samtidig er ytringsfriheten en høyt skattet rettighet i Nederland, og regjeringen vil gjøre alt som står i dens makt for å forsvare denne retten. Det går ikke an å unnskylde vold eller trusler om vold mot regissøren av denne filmen, sier en talsmann for det nederlandske Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

- Forenklet
- Jeg synes ikke man kan si det så enkelt som han gjør, at Koranen oppfordrer til vold. Men det kan ikke bli slik at folk bare kan lage bråk hver gang de ønsker å stanse en ytring, og at vi dermed skal måtte revurdere ytringen, sier danske Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose, til ABC Nyheter.

Han er i utlandet mest kjent for å ha stått bak publiseringen av karikaturtegningene av profeten Muhammed, som utløste omfattende demonstrasjoner og voldshandlinger. En av disse karikaturtegningene er også gjengitt i Wilders film.

Rose understreket at han ikke hadde sett filmen da ABC Nyheter intervjuet ham torsdag.

- Det sørgelige her er at det ender med at vi ikke diskuterer Wilders film, men om han har rett til å publisere den eller ikke. Det synes jeg er domstolenes oppgave å vurdere. Når det handler om at noen vil forby bestemte ytringer mener jeg at EU bør stille opp og forsvare friheten til å ytre seg. Også om dette kan oppleves som krenkende eller provoserende. Jeg blir krenket hver gang jeg leser avisen, eller ser på tv. Men min personlige krenkelse kan ikke brukes som standard for hva det skal være lov å formidle, sier Rose.

- Lovlig
Wilders sier til det nederlandske nyhetsbyrået ANP at han kan forstå at muslimer kan bli opprørt over filmen, men legger til «at den er godt innenfor lovens rammer».

Han understreket at han ikke er mot muslimer.

- Jeg skiller mellom ideologien i Islam og Koranen og muslimer. Mitt problem er med ideologien, ikke med menneskene. Jeg har ingen ting mot muslimer, sier han.

Filmen inkluderer bilder av den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh som ble skutt og fikk strupen skåret over i 2004 av en radikal muslim etter å ha laget en annen Islam-kritisk film.

Den nederlandske statsministeren Jan Peter Balkenende sier han beklager at Wilders offentliggjorde filmen.

- Vi synes ikke den tjener noen annen hensikt enn å fornærme.

En del muslimske organisasjoner hadde fryktet at Wilders ville ødelegge et eksemplar av Koranen i filmen, og uttrykte lettelse over at det ikke skjedde.

Wilders «Frihetsparti» har ni plasser i den nederlandske nasjonalforsamlingen.


Personvernpolicy