Trolig CIA-aktivitet i norsk luftrom

<p>Også San Juan Palma de Mallorca-flyplassen skal ha blitt brukt til mellomlandinger for fangefly. Her tar et antatt CIA-fly av fra Mallorca. Foto: Scanpix</p>
Også San Juan Palma de Mallorca-flyplassen skal ha blitt brukt til mellomlandinger for fangefly. Her tar et antatt CIA-fly av fra Mallorca. Foto: Scanpix

Et mellomstort tomotors jetpassasjerfly som skal utføre oppdrag for CIA, har flere ganger i vinter fløyet gjennom norsk luftrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet er en type Boeing 737-300, fullstendig hvitmalt og med registreringen N-34315. Eierselskapet Wilmington Trust skal utføre oppdrag for CIA.

– Dette private jetflyet ble anskaffet i 2006. Fordi det ofte blir benyttet til frakt av mistenkte terrorister innen CIA's fangesystem blir det kalt «Guantanamo Bay Express», sier Tom Nicholson, en canadisk journalist som har fulgt CIAs virksomhet, til Stavanger Aftenblad.

Flyet har passert gjennom norsk luftrom på vei til og fra USA. Destinasjonen har vært europeiske byer som Bratislava i Slovakia, Budapest i Ungarn eller Frankfurt i Tyskland. I en rapport fra Europaparlamentet fra 2006 beskrives flyene fra Wilmington Trust som de mest spektakulære flyene som brukes av CIA.

I november i fjor skrev Stavanger Aftenblad at det mistenkelige flyet hadde passert gjennom norsk luftrom på vei vestover til USA. Senere i vinter er flyet observert en rekke ganger passerende gjennom norsk luftterritorium uten å lande. Turene har ofte startet eller sluttet i den irakiske hovedstaden Bagdad.

I Norge har flyet fra Wilmington Trust trolig bare fløyet gjennom luftrommet uten å lande, skriver Stavanger Aftenblad.

I rapportene fra Europarådet blir denne virksomheten beskrevet som like mye del av ulovlig fangetransport som mellomlanding. (©NTB)

Personvernpolicy