- Støre lyktes

Norges fremstøt for å blidgjøre amerikanerne har lyktes, mener Walter Mondale, her med sin favoritt til demokratenes presidentkandidat. Foto:  Scanpix. <br><p> </p>
Norges fremstøt for å blidgjøre amerikanerne har lyktes, mener Walter Mondale, her med sin favoritt til demokratenes presidentkandidat. Foto: Scanpix.
 

Jonas Gahr Støre ville roe ned sinte amerikanere. - Oppdraget er utført, sier Norges nye æreskonsul Walter Mondale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(WASHINGTON/ABC NYHETER:) Det norsk-amerikanske miljøet er fornøyd med utenriksdepartementets kompromiss for konsulatet i Midtvesten. Jonas Gahr Støre gikk igjennom løsningen under en følelsesladet presentasjon i Minneapolis, Minnesota onsdag kveld.

- Jeg er entusiastisk. Støres besøk har leget mange såre følelser. Vi laget en plan for hva som var nødvendig for å knytte nærmere bånd mellom det norsk-amerikanske miljøet i midtvesten og Norge på utdanning, foretningsvirksomhet, og forskning. Vi fikk det vi ba om, sier visepresident Walter Mondale til ABC Nyheter om sin nye jobb som æreskonsul for Norge i Midtvesten.

Presset Norge

Utenriksdepartementets beslutning om å stenge generalkonsulatet i Minneapolis, Minnesota førte til en storm av henvendelser til utenriksdepartementet og ambassaden i Washington i fjor. Det lokale foretningsmiljøet sendte en delegasjon til Norge for å få Stortingspolitikerne til å presse departementet til å forandre beslutningen.

Støre sendte utfordringen tilbake til Minnesota, og endte opp med å akseptere planen om et utvidet æreskonsulat med en liten bemanning. Æreskonsulater kommer normalt ikke med bemanning, men utenriksdepartementet har godkjent to ansatte ved konsulatet.

Bemanningen ved det nye æreskonsulatet, som offisielt åpner 1. August blir topptung etter amerikanske standarder. Den som kommer til å han hånden om den daglige driften av konsulatet er advokaten Gary Gandrud. Han er partner i advokatfirmaet Faegre og Benson. Firmaet er regnet blant de største firmaene i USA og har kontorer over hele verden.

Gandrud var med på å grunnlegge The Norwegian American Foundation, og var en stund president for Norwegian American Chamber of Commerce i Minneapolis. Han har også bidratt til å bevare norsk-amerikansk kultur gjennom sine bidrag til Vesterheim Norwegian American Museum, Torskeklubben, og pro bono-arbeide for USA Hockey.

Gode kontakter

Æreskonsulen Walter Mondale har gode kontakter med det politiske miljøet i Washington, DC og i hjemstaten Minnesota. Han var visepresident under President Jimmy Carter. Mondale har lenge hatt nære og kjære kontakter med Norge hele sitt liv, og han reiser på besøk hvert andre år for å besøke barnebarn, venner, og familie i Norge.

Støres vert under presentasjonen onsdag var Dekan Brian Atwood, ved Hubert H. Humphrey Institute of Public Affairs på Universitetet I Minnesota.

Skryt til Støre

- Norskamerikanerne har vært bekymret over konsekvensene av at konsulatet skulle stenges, sier han. Støres presentasjon om de framtidige planene hadde en beroligende effekt på publikum. Det var et følelsemessig gap som ble helet, ikke helt kanskje, men nok til at vi kan fokusere på veien framover.

Atwood la vekt på den politiske og kulturelle tyngden i publikum, som inkluderte de fleste fremtredende medlemmene i det norsk amerikanske miljøet i Minnesota. Han sa at Støre satte en god tone på møtet gjennom sine personlige refleksjoner over Herbjørn Strøm som utvandret fra Numedal hvor Støre har hytte. Strøm ble senere senator for Nord Dakota i den amerikanske kongressen.

Personvernpolicy