– Ali Farah offer for diskriminering

Ali Farah ble diskriminert av ambulansesjåførene da han ble forlatt alvorlig skadd i en park i Oslo i fjor, slår Likestilling- og diskrimineringsombudet fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Ombudet har på eget initiativ gransket saken og har kommet til at de to ambulansesjåførene brøt diskrimineringslovens paragraf 4 da de i august i fjor lot Ali Farah ligge hardt skadd igjen i Sofienbergparken etter at han hadde blitt slått ned og fått svært alvorlige hodeskader.

- Etter en grundig vurdering har vi kommet til at de to ambulansesjåførene var forutinntatt, både i forhold til Ali Farahs etniske bakgrunn og i forholdet til stedet der han ble slått ned, sier fungerende likestillings- og diskrimineringsombud Ingeborg Grimstad.

- Tok ikke pasienten på alvor

Grimstad peker på sjåførenes egen forklaring om at de så på Sofienbergparken i Oslo som et sted med mye rus og vold.

- Det var forutinntatt. De var ikke i stand til å se at parken også er et samlingssted for familier og vanlige folk som er ute for å hygge seg. De antok videre at Farah var rusmisbruker, selv om han ikke var det. De tok ikke pasienten på alvor, og de lyttet ikke til det publikum rundt forklarte, fastslår Grimstad.

- Overdramatiserte

Ombudet mener sjåførene i sine forklaringer har overdramatisert faren for sin egen sikkerhet og også omstendighetene rundt den såkalte tisseepisoden, der sjåførene har forklart at de ble provosert fordi Farah på vei til ambulansen tisset så det sprutet på det ene buksebeinet til sjåføren, og videre på bakskjermen til ambulansen. Sjåførene forsto ikke at dette skjedde som en følge av den alvorlige hodeskaden han hadde fått.

- Loven fastslår at det er snakk om diskriminering dersom virkningen av noens handlinger er diskriminerende, selv om man ikke i utgangspunktet ønsket eller planla å diskriminere. Dette handler om forutbestemte holdninger som ubevisst preger våre handlinger, sier Grimstad.

Frikjent av Helsetilsynet

Statens helsetilsyn konkluderte i februar i år med at de to ambulansesjåførene ikke hadde opptrådt rasistisk, i henhold til straffelovens bestemmelser.

Likestillings- og diskrimineringsombuds konklusjon baserer seg på diskrimineringsloven, som er en sivil lov, og har mindre krav til bevisbyrde.

Ombudet kom til at politiet ikke opptrådte diskriminerende. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus