Kina slakter pressedekning av Tibet

Videobilder viser tibetanske munker som avbrøt en offisiell pressebrifing i det hellige Jokhang tempelet i Lhasa torsdag. Kinesiske myndigheter hadde fraktet inn en gruppe utenlandske journalister for å vise at det igjen hersker ro og orden i byen. (Foto: Reuters-Scanpix)  <p> </p>
Videobilder viser tibetanske munker som avbrøt en offisiell pressebrifing i det hellige Jokhang tempelet i Lhasa torsdag. Kinesiske myndigheter hadde fraktet inn en gruppe utenlandske journalister for å vise at det igjen hersker ro og orden i byen. (Foto: Reuters-Scanpix)  

Kina karakteriserer den vestlige pressedekningen av Tibet som en «lærebok i dårlige eksempler».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmann for utenriksdepartementet, Qin Gang, understreker at kinesere flest er rasende over dekningen. På spørsmål om kinesiske myndigheter står bak nettsiden www.anti-cnn.com, svarte han:

- Det er ikke nødvendig for den kinesiske regjeringen å egge til noe slikt. Det finnes en slik nettside fordi folk er svært rasende over alle de falske rapportene fra Tibet, sa Qin.

Også den kinesiske journalistforening utstedte en erklæring, gjengitt i Folkets Dagblad. Foreningen karakteriserte mediedekningen av urolighetene i Tibet som «et svik mot de grunnleggende prinsipper om nøyaktighet og objektivitet».

Qin ga ingen eksempler på hvilke feilrapporteringer som var gjort. Det gjorde journalistforeningen, som pekte på at vestlige media for ofte siterer det organisasjonen kaller «klikken rundt Dalai Lama», mens man ofte unnlater å sitere den kinesiske regjeringen.

Hindringer

Samtidig som kinesiske myndigheter kritiserer dekningen av Tibet-konflikten, fortsetter de å legge hindringer i veien for nettopp en fri pressedekning av hva som skjer der.

Torsdag eskorterte det kinesiske utenriksdepartementet en gruppe utenlandske journalister rundt i Tibets hovedstad Lhasa. Det er første gang departementet har tillatt utenlandske reportere å reise inn i regionen siden opptøyene startet 14. mars.

Munkeprotest

Men kinesiske myndigheter fikk seg en ubehagelig overraskelse. Rundt 30 tibetanske buddhistmunker gjennomførte en spontan demonstrasjon i forbindelse med de utenlandske journalistenes besøk tidlig torsdag morgen.

Munkene beskyldte kinesiske myndigheter for å lyve om situasjonen i Tibet.

- Tibet vil bli fri og Dalai Lama må få komme tilbake, ropte de.

Munkene klarte å avbryte en kinesisk talsmann som ga en orientering for de spesielt inviterte utenlandske journalistene. Demonstrasjonen skjedde i Jokangtempelet, det helligste tempelet i Tibet som er en kjent turistattraksjon.

Demonstrasjonen terget utvilsomt de kinesiske myndighetene som hadde fraktet 26 kinesiske og utenlandske journalister til Lhasa nettopp for å vise at de har kontroll over situasjonen og at alt er rolig i Tibets hovedstad.

- En strengt kontrollert reise som virker som en del av regjeringens opplegg for å vise at livet igjen er normalt, rapporter Charles Hutzler fra nyhetsbyrået AP, en av deltakerne på reisen. (©NTB)

Personvernpolicy