Uran-funn knyttet til gerilja

<p> Colombianske myndigheter hevder de har gjort funn av 30 kilo uran. Foto: Scanpix/Reuters.</p>
Colombianske myndigheter hevder de har gjort funn av 30 kilo uran. Foto: Scanpix/Reuters.

Det colombianske forsvarsdepartementet sa onsdag kveld at de hadde gjort et funn av uran myndighetene mener en av landets geriljagrupper kan ha disponert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i landet mener den venstreorienterte Farc-geriljaen kan ha planlagt å bruke materialet til å lage en såkalt «skitten bombe», melder Los Angeles Times.

I en uttalelse heter det at en informant i forrige uke skaffet militær etterretning en kjemisk prøve, som ved test viste seg å være uran. Onsdag natt fant landets myndigheter kilden til prøven noen kilometer hovedstaden Bogota. Det viste seg å være en koffert med inntil 30 kilo av stoffet.

Dette er første gang radioaktivt materiale har blitt knyttet til gruppen i løpet av de fire tiårene borgerkrigen i Colombia har pågått, melder Reuters. Ideen med en såkalt skitten bombe er å bruke konvensjonelle eksplosiver til å spre radioaktivitet.

Noe av informasjonen om uranet skal stamme fra datafiler funnet etter at geriljalederen Raul Reyes ble drept i et colombiansk bombeangrep mot en Farc-leir i nabolandet Ecuador.

Det har ikke vært gjort noen uavhengig analyse av innholdet på datamaskinene som ble beslaglagt, og enkelte eksperter har advart om at informasjonen som hevdes å være hentet fra disse kan være ledd i en desinformasjonskampanje mot Ecuador og Venezuela. En av datafilene hevdes å knytte Venezuelas president Hugo Chavez til en donasjon på 300 millioner dollar til Farc. Chavez har avvist denne anklagen. Tonen mellom de tre nabolandene var svært spent i tiden etter bombeangrepet, og både Ecuador og Venezuela sendte styrker til den colombianske grensen.

Krisen ble avviklet etter et møte ved organisasjonen av amerikanske stater.

(Oppdatert med rettelser)

Personvernpolicy