KOMMENTAR:

På ball med fienden

<p>Illustrasjonsfoto (1991): Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto (1991): Scanpix

Hvordan er det mulig? Jokkes gamle band spiller for fienden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første jeg tenkte var: Er det mulig? Gjør man virkelig alt for penger?

To dager før den norske toppserien sparkes i gang har markedskreftene i Klanen og VIF skranglet sammen et «Kick-off».

Hadde det vært en ironisk tribute til Morgan Andersen dagen etter at den tidligere Lyn-direktøren ble dømt, kunne jeg ledd.

Men de som topper kveldens spilleliste, er Valentourettes - en samling svært dyktige rockemusikere var med på å bygge opp og backe Norges største rockepoet, Joachim Nielsen (1964-2000).

I tillegg er det noe urban hiphop og rap-greier, pluss artister fra klubbens kjerneområder Rælingen, Lørenskog og Harestua - områder som vanligvis foraktelig omtales som «bønder» blant medlemmene av mannskoret under sangøvelsene sine på Ullevål stadion.

Det som gjør dette tilsynelatende trivielle arrangementet vanskelig å svelge er at «Jokke» selv æret et ganske annet fotballag, nemlig Skeid.

Cupen 2003. Lillebror Skeid slår tittelforsvarerne VIF 3-1 og Daniel Braaten fikk også VIFs keeper Øyvind Bolthof ut av balanse. Foto: ScanpixCupen 2003. Lillebror Skeid slår tittelforsvarerne VIF 3-1 og Daniel Braaten fikk også VIFs keeper Øyvind Bolthof ut av balanse. Foto: Scanpix

Han ville ganske sikkert ha ledd høyt, rått og lykkelig hadde han levd i 2003 da Daniel Braaten brukte VIFs verdensmann Kjetil Rekdal som rundingsbøye i NMs kvartfinale.

Kunne dette arrangementet ha funnet sted hvis mannen selv fortsatt var i live?

Kunne for eksempel Pacemakers spille Liverpools hymne «You'll Never Walk Alone» på et arrangement i regi av Everton eller dette laget fra Manchester som ikke er lyseblått, hvis frontmannen Gerry Marsden skulle omkomme?

Til det siste finnes det bare et svar: Nei!

Men likevel, det er faktisk ikke umulig at Skeid-fan Nielsen kunne ha spilt for det pompøse VIF. Han gjorde det faktisk i levende live. Før cupfinalen 1997 sto han på scenen ikledd Skeid-drakt og trakk øl og penger (forhåpentligvis veldig mye av begge deler) ut av Klanen.

Men for en skeidokse (som undertegnede) svir det likevel i øya å se Valentourettes på en VIF-plakat. Det er ikke pent.

En sein kveld på bar med gode Skeid-venner ville det nok ha blitt ytret ord som «Blodpenger», «Likskjending» og «Gravplyndring», jeg skal innrømme det.

Men overfor folk som ikke tar veien til Bislett for å se oslofotball i år, gjelder det å holde maska.

Derfor: - Gi VIFs korgutter en opptur, Valentourettes. Det kan de trenge før sesongen starter.

Og, gi de mange tidligere Skeid-spillerne som har gått nedoverbakke en real påminnelse om hvor de kommer fra.

Kanskje noen av dem - og gjerne andre - kan ta turen tilbake til Skeid-land, om ikke annet for å se musikalen «Verdiløse menn», basert på Nielsens tekst og musikk, som fortsatt vises på Torshovteatret.

Og på veien oppover fra Valle kunne de også ha svingt innom fotoutstillingen «GUTTA - på veien med Jokke & Valentinerne» på Galleri MAP i Tøyengata.

Det er kanskje for mye forlangt, men en kan jo minne om at Skeids noe magre tilhengerskare møtes om fjorten dager.

Før Skeids egen sesongstart arrangeres det treff på Magneten pub i kjelleren på Soria Moria fredag 11. april.

Typisk nok starter klubben sin ferd tilbake til Norges nest øverste divisjon på bortebane - mot Vålerenga 2.

For de som vil oppleve «Jokkes» musikk, spilt av de som kjenner den best: «Valentourettes» går på scenen ca klokken 23.00 i kveld på Sentrum scene.

Husk at Skeid og VIF vil møtes igjen på grønt gress; kanskje allerede neste sesong i Adeccoligaen...

Personvernpolicy