Varg sjarmerer

<p>Se trailer fra «Falne engler» ved å klikke på bildet over.  </p>
Se trailer fra «Falne engler» ved å klikke på bildet over.

Seks millioner tyskere så «Varg Veum»-filmene på TV i påsken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergenshelten Varg Veum er en populær mann på kontinentet. Den første filmen basert på Gunnar Staalesens bøker, «Bitre blomster», ble vist i Tyskland 1. påskedag. Thrilleren, som på tysk har tittelen «Der Wolf - Das vermisste Mädchen», fikk en rating på 8.6 prosent, noe som tilsvarer 2.5 millioner seere ifølge Bergensavisen. Oppfølgeren «Tornerose» med tittel «Der Wolf- Dunkle Geschäfte» ble sendt mandag og ble sett av 13.5 prosent av tyskere, noe som tilsvarer 3.6 millioner seere.

Administrerende direktør i SF Norge Guttorm Petterson er naturlig nok glad for de gode tallene.

- Norsk krim interesserer tyskerne. De kjenner Gunnar Staalelsen fra før og det var relativt lett for oss å få kontakt med TV-selskap i Tyskland. Vi er glad at Veum funker utenfor Norges grenser.

Petterson forteller at hovederolleinnehaver Trond Espen Seim var på sjarmturné i Tyskland i forkant av at filmene ble vist på TV.

- Trond Espen fikk mye medieoppmerksomhet. Filmene fikk rundt 15-20 presseoppslag, og dette har nok hjulpet på.

Alle filmene ble dubbet til tysk.

- Tyskerne reagerer iallfall ikke på at Varg snakker østlandsk, spøker Petterson.

Norsk påske

Også i Norge har filmentusiaster kost seg med Veum i påsken. Den tredje «Varg Veum»-filmen, «Din til døden», gikk rett til topps på VGs kjøpefilmliste i påsken. Aldri før har en norsk film som ikke har vært vist på kino gått rett til topps. Hele 165 000 ekspemplarer er solgt av de tre første Veum-filmene.

- Jeg syns det er fantastisk hyggelig at «Varg Veum»-satsningen har falt i så god smak. Jeg tror at på tre filmer vil vi passere 200 000 solgte. Sammenlignet med hva som selges av bøker eller plater er det et eksepsjonelt høyt tall, sier Svein Risberg, avdelingsleder for kjøpefilm hos SF Norge AS til ABC Nyheter.

Han har en klar formening om hva som er årsaken til sukessen.

- Folk liker det de ser og anbefaler filmene videre til kjente. «Varg Veum»-karakteren har en publikumsappell både fordi det er et etablert navn og fordi filmene lever opp til den ånden Staalelsen skaper i bøkene..

Ifølge Risberg er framtiden lys for Varg Veum.

- Før vi begynte, så håpet jeg på 350 000 solgte kopier av alle seks filmene. Nå ser jeg at tallet vil overskride 400 000. Det er mange filmer!

Den fjerde «Varg Veum»-filmen, «Falne engler», får kinopremiere over hele landet
4. april. For regissør Morten Tyldum er dette første film siden braksuksessen «Buddy».

Les også:

Trues med bot i hundretusenkronersklassen

Tett på Veum

Pitt snuste på Veum

Ulvetimen!

Personvernpolicy