Prøver å kjøle ned brannen

<p>Det er torsdag fremdeles frykt for eksplosjon, og brannmannskapene på stedet prøver å kjøle ned brannen. Cirka 500 personer er evakuert fra området. Foto: Scanpix </p>
Det er torsdag fremdeles frykt for eksplosjon, og brannmannskapene på stedet prøver å kjøle ned brannen. Cirka 500 personer er evakuert fra området. Foto: Scanpix

Brannmannskapene prøver torsdag å kjøle ned brannen i ruinene av boligblokken i Fjelltunvegen i Ålesund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi regner med at det er propangassen som fremdeles brenner. Forhåpentligvis holder den på å ta slutt, men det er forskjellige kalkyler på dette. I de mest ytterliggående scenarioene er det snakk om dager, sa operasjonsleder Audun Vartdal i Sunnmøre politidistrikt til i 5-tiden torsdag morgen.

Det er torsdag fremdeles frykt for eksplosjon, og brannmannskapene på stedet prøver å kjøle ned brannen. Cirka 500 personer er evakuert fra området.

Innstatsleder Kjell Kvenseth ved Ålesund politistasjon. Foto: ScanpixInnstatsleder Kjell Kvenseth ved Ålesund politistasjon. Foto: Scanpix

– Vi bruker nå det meste av mannskapene til vakthold i området, sier Vartdal.

Politiet ser på det som umulig å ta seg inn i bygningen før gassen har brent ut.

Mindre røyk

– Vi kan ikke anslå hvor lang tid det vil brenne, selv om vi vet hvor mye gass det var på tanken. Vi vet ikke hvor fort gassen siver ut, og kan derfor ikke si noe om hvor lang tid det tar før flammene dør ut av seg selv, forklarer politiets innsatsleder på ulykkesstedet torsdag, Svein Harsjøen.

Nedkjølingen av brannen skjer ved at brannmannskapene spyler vann inn i tredje etasje for å holde temperaturen nede. Samtidig lar de gassen få brenne inne på grunnplanet i bygningens andre etasje, som nå er blitt første etasje som følge av at den opprinnelige første etasjen ikke lenger eksisterer.

– Det er mindre røyk i dag, men gassflammen inne i bygningen brenner fortsatt. Det ser likevel ut som man har bedre kontroll over flammene torsdag enn onsdag, opplyser NTBs reporter på stedet.

Bygningen står i ro

Harsjøen opplyser at ingen har fått lov å komme inn i evakueringssonen for å hente eiendeler. Han sier det er umulig å si når søket kan starte i ruinene, og beskriver situasjonen som like uavklart som den var onsdag. Forskjellen er at man torsdag har bedre kontroll, ifølge Harsjøen.

– Situasjonen er som onsdag. Vi har fått målt at bygningen ikke har flyttet seg siden onsdag. Det er fremdeles risikofylt å være der, og vi opprettholder derfor evakueringssonen enn så lenge. Vi vet ikke hvor mye av gassen som er brent opp, og tør ikke la folk slippe inn, sier Harsjøen.

Fortsatt eksplosjonsfare

Torsdag morgen var eksplosjonsfaren på ulykkesstedet like stor som den var onsdag.

– Faremomentene som man mente var til stede onsdag, er for så vidt identiske torsdag. Situasjonen er egentlig status quo fra onsdag, sier Vartdal.

Det var natt til torsdag vakthold på ulykkesstedet, blant annet som følge av evakueringen av de 500 beboerne i området rundt.

Senere torsdag skal staben holde et møte med ekspertene for å vurdere situasjonen videre. Vartdal beskriver stemningen i Ålesund som alvorspreget, og at dette også gjelder journalistene som har kommet til stedet.

– Folk har i betydelig grad vært hjelpsomme. Politiet har fått henvendelser fra folk som stiller boliger til disposisjon for dem som er evakuert, sier Vartdal. (©NTB)

Boligblokken i Fjelltunvegen i Ålesund. Foto: ScanpixBoligblokken i Fjelltunvegen i Ålesund. Foto: Scanpix

Personvernpolicy