Hjelpeorganisasjoner frykter katastrofe i Somalia

<p>Fredsbevarende styrker fra AU er for få og for svake til å stoppe det  islamistiske opprøret i Somalia. Den humanitære situasjonen er verre enn noen  gang, mener 39 humanitære hjelpeorganisasjoner som arbeider i landet. Arkivfoto:  REUTERS/SCANPIX</p><p> </p>
Fredsbevarende styrker fra AU er for få og for svake til å stoppe det islamistiske opprøret i Somalia. Den humanitære situasjonen er verre enn noen gang, mener 39 humanitære hjelpeorganisasjoner som arbeider i landet. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX  

Internasjonale hjelpeorganisasjoner advarer mot en humanitær katastrofe i Somalia. Situasjonen er så farlig at hjelpearbeiderne ikke kan gjøre jobben sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig kommer det meldinger om at islamistiske opprørere har angrepet og herjet byen Jowhar, den største byen opprørerne har tatt siden regjeringen gjenerobret makten ved juletider for vel et år siden.

Advarselen fra de 39 hjelpeorganisasjonene kom i forkant av at FNs sikkerhetsråd skal drøfte situasjonen i Somalia torsdag. Organisasjonene kom med en første advarsel om en forestående katastrofe i oktober i fjor. Blant organisasjonene bak oppropet er britiske Oxfam og World Vision.

- Angrep og drap på hjelpearbeidere, plyndring av lagre med hjelpeforsyninger og manglende respekt for folkeretten fra alle parter har gjort 2 millioner somaliere avhengige av internasjonal bistand, skriver hjelpeorganisasjonene.

Familier som er igjen i Mogadishu, «de fattigste av de fattige som ikke har penger til å flykte», har i gjennomsnitt en inntekt på vel 12 dollar (61 kroner) i måneden å leve for, ifølge oppropet. Siden hver familie i gjennomsnitt består av 6,9 personer, betyr det et hver person har i underkant av 9 kroner måneden å leve for.

Situasjonen er blitt kraftig forverret siden oktober i fjor. Nye 360.000 er blitt internt fordrevet og ytterligere en halv million mennesker er avhengige av humanitær hjelp. (©NTB)

Personvernpolicy