Brannen i Ålesund sprer seg

<p>Oversiktsbilde av området der en boligblokk (midt i bildet) i Fjelltunveien i Ålesund kollapset natt til onsdag. Ødeleggelsene ble trolig utløst da et ras traff bygningen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX</p>
Oversiktsbilde av området der en boligblokk (midt i bildet) i Fjelltunveien i Ålesund kollapset natt til onsdag. Ødeleggelsene ble trolig utløst da et ras traff bygningen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Brannen i den sammenraste boligblokken i Ålesund har spredd seg oppover i etasjene. Dette øker faren for både kollaps og eksplosjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Spredningen gjør redningsarbeidet vanskeligere, både fordi varmeutviklingen svekker bygningskonstruksjonen, og fordi det øker faren for eksplosjoner, sier innsatsleder Kjell Kvenseth.

Mellom 500 og 1.000 personer er evakuert fra området rundt boligblokken.

Stoltenberg: - Tenker på de pårørende

- Jeg tror denne ulykken går veldig sterkt innpå mange mennesker. Både fordi flere er savnet, men også fordi det er en boligblokk som har rast sammen. Det er noe vi ikke tror skal skje i landet vårt. Derfor er dette mer dramatisk enn mange andre ulykker. Det er mange av oss som bor i hus og blokker og som ikke forstår at sånt kan skje, sier Stoltenberg.

Les også: - Overhengende eksplosjonsfare

Statsministeren tenkte onsdag ettermiddag først og fremst på dem som er rammet, men han så også fremover:

- Det er en meget alvorlig ulykke som har rammet Ålesund. Jeg tenker nå først og fremst på de pårørende til de savnede, og på alle andre som er berørt av ulykken. Samtidig er det viktig å komme til bunns i, og få full klarhet i, hvordan en slik ulykke kan skje. Ikke minst for å høste erfaringer og bidra til å unngå at tilsvarende ulykker skjer i fremtiden, sa Stoltenberg da han møtte pressen i høyblokka i regjeringskvartalet onsdag.

Han sier at det er viktig å støtte opp under redningsarbeidet.

- Regjeringen og justisministeren er fullt oppdatert og følger redningsarbeidet nøye. Først når det er gjennomført, er tiden inne for å gå gjennom ulykken, belyse ulike teorier om hva som kan være årsaken, finne årsaken, og så bruke det til å trekke lærdom, sier Stoltenberg.

Ville bygge 17 leiligheter

Tidligere eiere av tomta der boligblokken i Ålesund raste sammen, ønsket å bygge 17 leiligheter der.

Ålesund kommune ved hovedutvalget for plansaker avslo i august 1998 en søknad om å bygge en terrasseblokk med 17 leiligheter i Fjelltunveien 31.

I 2002 ble det gitt tillatelse til å bygge blokken med ti leiligheter som natt til onsdag raste sammen.

Søknaden i 1998 ble avslått fordi utbyggingsgraden overskred bestemmelsene i reguleringsplanen. Sju naboer protesterte.

Med nye eiere ble en revidert søknad innvilget fire år senere. En naboprotest ble avvist, går det fram av kommunens byggesaksdokumenter.

Saksdokumentene som ble behandlet av politikerne i hovedutvalget for plansaker i 2002 tar ikke for seg vurderinger av de geologiske forholdene.

Men det gjøres klart at «sikkerhetstiltak ved utgravning/sprenging skal ivaretas av ansvarlig prosjekterende/utførende på dette området». (©NTB)

Relaterte saker:

- Overhengende eksplosjonsfare

Kan ta flere dager før brannen er slukket

Personvernpolicy