Morgan ferdig i FFK

<p>Morgan Andersen ble i dag dømt i Mikel-saken. (Foto: Scanpix)</p>
Morgan Andersen ble i dag dømt i Mikel-saken. (Foto: Scanpix)

Morgan Andersen fortsetter ikke i Fredrikstad Fotballklubb. Det sa advokat Cato Schiøtz onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

2004:

August: Fotballspilleren John Obi Mikel kom til Norge.
September: To avtaler ble inngått mellom Mikel og Lyn Oslo om spill for Lyns eliteserielag. En avtale ble medundertegnet av agent John Shittu, den andre av Mikels far.

2005:

April: Andersen leverte en kontrakt til Norges Fotballforbund (NFF) datert 22. april 2005 (Mikels 18-årsdag) for å få utstedt spilleberettigelse. Det var imidlertid ikke inngått ny kontrakt med Mikel denne dato. Kontrakten var septemberkontrakten undertegnet av Mikels far, men med ny forside.April: På bakgrunn av den innleverte kontrakten utstedte NFF spilleberettigelse til Mikel.April: Mikel spilte eliteseriekamp for Lyn Oslo 24. april.

Mai/juni: Andersen overleverte enda en avtale til NFF der han byttet ut sidene 1 og 5 i septemberkontrakten undertegnet av Shittu og påførte initialer på side 1 samt datoen «22. april 2005». Alt for å gi inntrykk av at det faktisk var inngått en avtale med Mikel 22. april 2005.

2006:

Januar: Morgan Andersen anmeldte John Shittu til politiet og påsto at Shittu hadde antedatert en kontrakt mellom FC Lyn og John Obi Mikel til tross for at han visste dette ikke var tilfelle.

2007:

Mars: Morgan Andersen lar seg avhøre av politiet om beskyldningene om dokumentforfalskning.

Juni: Politiadvokat Pål Sverre Hærnes innstiller statsadvokaten på at Morgan Andersen skal tiltales for dokumentfalsk. Andersen er tiltalt for overtredelse av straffeloven paragraf 182 første ledd, første straffalternativ og paragraf 168, første straffalternativ.

September: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Andersen. FFKs administrerende direktør tiltales for dokumentfalsk og falsk anmeldelse.

Oktober: Etter flere dager med krav fra aksjonærer om at Andersen permitteres, blir Andersen sykmeldt på ubestemt tid.

2008:

Februar: Morgan Andersen står tiltalt for dokumentfalsk og falsk anmeldelse i Oslo tingrett.

Mars: Andersen ble dømt til ett års betinget fengsel i Oslo tingrett. Andersen anket dommen på stedet.

Kilde: Statsadvokatene i Oslo/NTB/Dagbladet.no/Fredrikstad Fotballklubb (©NTB)

- FFK sender ut en pressemelding. Jeg vil tro de kommer til en avtale om en sluttpakke, sa Schiøtz til pressen.

Hans klient ble onsdag dømt til et års betinget fengsel for to tilfeller dokumentfalsk og falsk anmeldelse.

Alt bråket rundt Chelseas John Obi Mikel førte i dag til at Morgan Andersen ble dømt for dokumentforfalskning. (Foto: Scanpix)Alt bråket rundt Chelseas John Obi Mikel førte i dag til at Morgan Andersen ble dømt for dokumentforfalskning. (Foto: Scanpix)

Han ble også dømt til å betale 20.000 kroner i saksomkostninger.

Dommen er gitt med en prøvetid på to år. Andersen slipper dermed å sone hvis han ikke gjør seg skyldig i andre lovbrudd i løpet av perioden.

Andersen anket dommen på stedet.

– Vi mener at tingretten ikke tok stilling til alle spørsmålene. I lagmannsretten blir dessuten dette en jurysak, sa Andersens forsvarer Cato Schiøtz.

Saken

Andersen sto tiltalt for å ha forfalsket John Obi Mikels proffkontrakt fra tiden da nigerianeren var i Lyn Oslo, samt falsk anmeldelse av Mikels agent, John Shittu.

Aktoratet hevdet at den eneste originale kontrakten som ble levert Norges Fotballforbund 30. mai 2005 enten var forfalsket eller er satt sammen av minst to ulike kontrakter.

Dette er en kontrakt som Mikel nekter for å ha undertegnet. Også John Shittu nekter for at han har underskrevet en slik kontrakt eller at den finnes.

Morgan Andersen har hele tiden hevdet at denne kontrakten ble levert ham i en konvolutt før Mikel debuterte for Lyn 24. april 2005. Ingen andre i Lyn-systemet enn Morgan Andersen kan med sikkerhet si at de har sett denne kontrakten.

Anker også

Aktoratets påstand var ett års fengsel, hvorav seks måneder betinget. Rettens flertall bestemte derimot at hele dommen skulle gjøres betinget.

Statsadvokat Svein Holden gjorde det klart påtalemyndigheten trolig vil anke dommens straffeutmåling. De mener at deler av dommen burde vært gjort ubetinget.

– Jeg anser det som sannsynlig at vi anker straffeutmålingen innen en ukes tid, sa Holden, som i det store og hele var fornøyd med dommen.

– Vi har i stor grad fått støtte for vårt syn, mente Holden. (©NTB)

Personvernpolicy