Tomas Andersson Wij: «En Sommar På Speed» (Universal)

Visesang i Stockholms-format

Tomas Andersson Wij treffer nesten blink på sitt nye album «En Sommar På Speed».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En Sommar På Speed»«En Sommar På Speed»

Kanskje må vi tilbake til Sven-Bertil Taubes velmaktsdager for å høre svenske viser i en slik innpakning som på «En Sommar På Speed»: Et strykeorkester med skiftevis lange toner og rytmisk komp; en solo på saksofon eller trompet; stilren klimpring på piano - alt utgjør en innholdsrik klangbunn for melodiene. Det er en stor og erfaren gruppe musikere Tomas Andersson Wij (TAW) her har fått med seg, spisset med de stødige taktmarkørene Andreas Dahlbäck (trommer) og Jerker Odelholm (bass), kjent fra blant annet flere Ulf Lundell-utgivelser.

De ti visene på «En Sommar På Speed» viderefører TAWs profil som låtskriveren fra forstaden, observatøren i de trange hjem og prestesønnen som ikke gikk helt i pappas fotspor. Den stilsikre TAW framfører her sine vemodige skildringer med klokkeren, inntrengende stemme forrest i lydbildet.

Albumets tittelmelodi er den eneste som ikke er TAWs eget produkt. Den hadde originaltittelen «Summer Of Speed» og er skrevet av Andreas Mattsson (ex-Popsicle). TAW har gjendiktet låten til svensk og tatt tempo og stemning helt ned på gateplanet der forholdet mellom «du» og «jag» blir til poesi.

Dette er også TAWs store styrke som tekstforfatter: Hans evne til å beskrive sanseopplevelser ved å skildre ytre handlinger og omgivelser. Han topper sin egen minimalisme i låten «Det Jag Håller Fast Vid", og han hyller sine forfedre i låten «So Long». Aller finest er kanskje de to låtene som handler om tog,«När ditt tåg kommer» og «Sena Tåg»:

Din ensamhet är så full
Av människor och ljud

Tankevekkende aforismer av denne typen er ikke det som først og fremst preger tekstene på dette albumet. Tekstene er derimot jevne og gode, og skal vi nevne noe som trekker ned, er det det altfor lange prosaavsnittet i «Hornsgatans Dag», som TAW leser melodramatisk og i dårlig harmoni med den grå hverdagsidyllen på Södermalm.

Det er musikken som har fått størst oppmerksomhet hos TAW denne gangen, og her har han til gjengjeld truffet blink.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy