- Overhengende eksplosjonsfare

<p>Røyk stiger opp fra boligblokken som kollapset i Fjelltunveien i Ålesund onsdag. Fem personer var onsdag ettermiddag savnet etter ulykken. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.</p>
Røyk stiger opp fra boligblokken som kollapset i Fjelltunveien i Ålesund onsdag. Fem personer var onsdag ettermiddag savnet etter ulykken. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.

Det lekker propan fra en 4000 liters tank under den kollapsede bygningen i Ålesund. Nabolaget evakueres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

Politiet fikk kort tid før klokken 03.37 onsdag morgen melding om at en seks etasjer høy boligblokk i Ålesund hadde kollapset.

- I alt ser det ut til å ha vært 20 personer i blokka da den begynte å rase sammen. Tidlig onsdag ettermiddag var fremdeles skjebnen uviss for fem savnede, sa politimester i Ålesund, Arne Sverre Karoliussen, ved en pressekonferanse overført direkte på TV 2 Nyhetskanalen onsdag klokken 12.

15 personer ble evakuert fra blokken etter ulykken, men redningsarbeidet har vært svært vanskelig.

- Det raser en brann i blokka, det raser stein regelmessig fra utsiden. Det ser ut til at en fjellblokk har løsnet og skjøvet huset sammen, sier Karoliussen.

- I tillegg er det en propantank på cirka 4000 liter som lekker. Det er usikkert hvordan denne vil oppføre seg.

Det er iverksatt evakuering i en radius på 500 meter rundt åstedet.

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

Overhengende fare
- Etter kort tid startet det en brann som skapte vansker for redningsarbeidet, og i halv femtiden ble det meldt om gasslukt. Det har utviklet seg slik at denne propanen har tatt fyr og brenner. Vi har startet evakuering i en vifteform ut fra skadestedet. Omkring 40 bygninger blir evakuert, sier stabssjef John Kåre Flo.

- Eksplosjonsfaren er tidlig onsdag ettermiddag overhengende. Vi er nødt til å vente med å sende inn folk til vi får en vanlig nedbrenning av gassen, sier Flo.

- Det er vanskelig å si noe om mulighetene til å finne noen i live i bygget. Vi avviser ingen muligheter, men det kan ta tid å komme inn i bygget, sier Flo.

Politiet skal ikke ha fått meldinger om livstegn fra ruinene.

Nedgravd tank
Propantanken som lekker er nedgravd propantank, og lå opprinnelig et godt stykke unna bygget. Men bygget har forskjøvet seg, og den befinner seg nå under bygningsmassen.

- Nøyaktig hvor lang tid det vil ta før den brenner ut er vanskelig å si. Det er avhengig av hvor stor lekkasjen er. Det vil ta mange timer, det kan ta så mye som 6-8 timer. Det kommer helt an på en rekke ulike forhold, sier Geir Thorsen ved brannvesenet i Ålesund.

- Problemet er at vi ikke kommer til, så vi har ingen alternativer i forhold til å få stengt eller tappet av gassen.

Brannvesenet anser likevel ikke faren for at tanken vil sprenge som veldig stor.

- Den er tross alt nedgravd, det ville vært verre om den var oppe i dagen.

Det raste stein fra en bratt skrent bak bygningen, men politiet ønsket under pressekonferansen ikke å spekulere i årsaken til ulykken.

- Vi hadde ingen grunn til å tro at det var noe spesielt med denne tomta. Alle ting tyder på at byggetomta skulle være sikker før byggetillatelse ble gitt. Om det finnes andre tilsvarende utsatte steder i Ålesund har jeg ikke noe grunnlag for å si, sier plan- og bygningssjef Lars Vartdal.

Personvernpolicy