For tidlig fødte barn får problemer senere

For tidlig fødte barn får problemer senere
For tidlig fødte barn får problemer senere

For tidlig fødte barn kan få store problemer senere i livet, viser verdens største studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske forskere har nettopp publisert resultatene fra verdens største studie på premature barn. Aldri før har det blitt gjort et så stort arbeid for å finne ut hvordan de får det senere i livet.

Studien konkluderer med at helsekonsekvensene av å bli født for tidlig er store. Barn som blir født for tidlig er mer utsatt for dødsfall i barndommen, og som voksne viser de lavere fruktbarhet enn andre.

Professor Rolv Skjærven har vært med på verdens største forskningsprosjekt på for tidlig fødte barn. Foto: Universitetet i Bergen.Professor Rolv Skjærven har vært med på verdens største forskningsprosjekt på for tidlig fødte barn. Foto: Universitetet i Bergen.

- Vi har ikke bare sett på dødeligheten som barn, men også hvordan det arter seg langt ut i tenårene. Det er en generasjonsstudie, og den største som ser på langtidseffekter av for tidlig fødte, sier professor Rolv Skjærven ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen til ABC Nyheter.

Forskerne har undersøkt nesten 1,1 millioner barn født i tiden 1967 til 1988. Resultatenene er publisert i Journal of the American Medical Association.

Andel dødfødsler i perioden uke 22 til 27, var 53,1 prosent, mot 0,38 prosent i de tilfellene fødslene forløp som normalt. Dødelighten blant premature var også høyere på senere stadier enn spedbarnsstadiet.

Dessuten er sannsynligheten mindre for at for tidlig fødte personer selv får barn, enn for de som fødes etter et fullendt svangerskap

For eksempel så har gruppen som er født mellom uke 22 og 27 en reproduksjonsgrad på 13,9 prosent (gjelder menn). Normal reproduksjonsgrad er 50 prosent. For kvinner er tallene 25 og 68 prosent.

Skjærven hevder at studien er verdens største i sitt slag som ser på sammenhengen mellom for tidlig fødsel og problemer senere i livet.

- Det viktigste er at vi får fokus på at for tidlig fødte får problemer utover de første leveårene. Dette har ikke vært grundig studert, og for første gang vet vi hvordan de får det senere i livet.

Noe av skepsisen mot resultatene, blant annet fremført av Dr. Alan Fleischman, medisinsk leder av March of Dimes, har vært at studien ikke tar hensyn til at utviklingen har gått videre og at man kan tilby en helt annen behandling i dag enn for noe år siden.

- De som ble for tidlig født for 30 år siden fikk en annen håndtering enn nå. Det kan slå begge veier, for det har ført til at flere premature barn overlever. Dette gir konsekvenser vi ikke helt overskuer, og vi har bare sett toppen av isfjellet. Vi vet ikke hvordan de får det i fremtiden, se som fødes for tidlig i dag, hevder Skjærven.

Personvernpolicy