Evakuerer flere på grunn av eksplosjonsfare

<p>Brannvesenet i arbeid ved boligblokken som kollapset i Fjelltunveien i Ålesund natt til onsdag. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.</p>
Brannvesenet i arbeid ved boligblokken som kollapset i Fjelltunveien i Ålesund natt til onsdag. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.

Politiet evakuerer alle som befinner seg nærmere enn 200 meter fra den sammenraste boligblokken i Ålesund på grunn av stor eksplosjonsfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om jord- og steinras i Norge
* 14. september 2005: Rasulykke i Hatlestad terrasse i Fana sør for Bergen. Tre omkom, deriblant en fire år gammel jente som døde 7. februar året etter uten å ha kommet til bevissthet.
* 3. januar 2005: Steinras ved Omastrand i Hordaland. En person omkom
* 17. mars 2002: Rasulykke i Eidfjord i Hordaland. To personer omkom.
* 10. november 1999: Jordras i Sandnes i Rogaland. En person omkom.
* 9. februar 1999: Ras ved Skotfoss i Telemark. En omkom.
* 20. juni 1996: Finneidfjord i Nordland: Fire mennesker omkom.
* 15. februar 1996: Ras mellom Brekke og Instefjord i Sogn og Fjordane. En omkom.
* 30. oktober 1985: Leirras i Klæbu og Melhus i Sør-Trøndelag: En skadd, fire hjem ødelagt.
* 29. april i 1978: Rissa i Trøndelag: En omkom.
* 13. september 1936: Ras i Lodalen i Loen i Nordfjord. 74 mennesker omkom
* 7. april 1934: Ras i Tafjord på Sunnmøre. 41 mennesker omkom.
* 29. juni 1927: Jordras på Rjukan. Seks mennesker omkom
* 15. januar 1905: Ras i Lodalen i Nordfjord. 61 mennesker omkom. (©NTB)

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

Ålesund (NTB): – Brannmannskapene pøser på med vann, men må holde seg på avstand på grunn av eksplosjonsfaren. Det er snakk om en propantank som er lekk. De driver på for fullt, og vi håper brannen kan slokkes så fort som mulig, sier innsatsleder Kjell Kvernseth til NTB.

I første omgang er det brann, og ikke faren for nye ras, som er det største problemet.

– Vi kan ikke sende inn hunder mens det brenner og er fullt av røyk. Hadde brannen vært slukket, hadde vi hatt en liten mulighet til å sende inn hundene vi har fått fra Oslo. Dette er hunder som er trent i søk i ruiner, og som kan søke etter både levende og døde mennesker, sier Kvernseth.

Har håp

Han vil ikke gi opp håpet om å finne overlevende, og ser på det som en mulighet at overlevende kan befinne seg i deler av bygningen som ikke er blitt sammenklemt.

Første etasje i boligblokken ser tilsynelatende hel ut, men Kvernseth sier at så mye av inventaret og takkledningen er sammenrast, at det er uframkommelig inne i bygningen.

– Det vi i første omgang nå håper, er å slukke brannen og bli kvitt så mye røyk at vi kan sende inn de to hundene. I tilfelle det blir funnet noen, kan vi deretter sette inn mannskaper, sier Kvernseth.

Én av de seks som var registrert som savnet i den kollapsede boligblokken i Ålesund, var likevel ikke hjemme da ulykken skjedde. Dermed er tallet på savnede fem.

Bygningen kollapset i fire-tiden onsdag morgen.

22 personer er sendt til sykehus. To av dem er innlagt med lettere skader, mens resten er utskrevet og sendt til kommunens krisesenter på Rica Parken Hotell for å bli tatt hånd om der, opplyser Helse Sunnmøre.

Brann
Det brant onsdag formiddag i hele nedre del av boligblokken i Ålesund. Politiets innsatsleder sier sjansen for å finne overlevende der er minimal.

Innsatsleder Kjell Kvernseth opplyser at man uansett ikke vil gå inn i den sammenraste boligblokken før eksperter har vurdert situasjonen.

- Det brenner mer og mer i bygget, og det er vanskelig å få slukket brannen. I tillegg har det kommet mer stein på baksiden av bygget som har rystet bygningen. Risikonivået er blitt verre, og risikoaspektet gjør at vi nå starter med ytterligere evakuering fra bygningene rundt, som følge av brannen, sier operasjonsleder Magne Tjønnøy i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

Evakuering
Det er en gasstank med propan tilknyttet boligblokken. Både boliger rundt samt en barnehage er nå evakuert. Evakueringen skjer med bistand fra Sivilforsvaret.

- Brannvesenet står på ti meters avstand og driver slukningsarbeid derfra. Ingen tør gå inn i bygningen som fortsatt brenner. Bygningen er sklidd langt ut i veien. Betongsøylene som bærer verandaene er knekt tvers av. Det ligger møbler slengt ut i veien, sier NTBs reporter på stedet.

Fylkesgeologen i Møre og Romsdal ankom ulykkesstedet klokka 9.20. Politiet har bedt om hjelp fra en alpin fjellredningsgruppe, bygningsentreprenør og ruinhunder fra NORSAR (Norwegian Search and Rescue).

NORSAR mobiliseres sentralt via FN-samarbeidet, og satser i utgangspunktet på internasjonale oppdrag. Gruppen ble blant annet mobilisert under jordskjelvet i Iran julen 2003.

- Det blir flydd opp en gruppe av redningshunder og fire av våre mannskaper. De har reist til Gardermoen nå og venter på transport, sier brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo til VG Nett.

NORSAR er et samarbeid mellom Luftambulansen, Norske redningshunder og Oslo brann- og redningsetat.

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

Arkitekter reddet
Arkitekt-ekteparet som tegnet den sammenraste boligblokken i Ålesund, bodde i toppetasjen. De er reddet ut. Ekteparet tegnet Fjelltunvegen 31 og flyttet inn i toppetasjen i 2003.

Byggherren som oppførte den sammenraste boligblokken i Ålesund, sier at raset er en tragisk hendelse utenfor deres kontroll.

- Dette er en gigantisk utglidning som skyldes terrenget og er utenfor vår kontroll. Prosjektet hadde også bistand fra en geolog underveis, så vi har ganske god samvittighet, sier Jan Knutsen som er sjef for Rambølls kontor i Ålesund til Nettavisen.

Han sier at ulykken er en dypt tragisk hendelse og legger til at han ikke vil konkludere for tidlig.

- Nå er det viktigste å la politiet få gjøre sin jobb, sier Knutsen.

Rambøll kjøpte ifølge Nettavisen selskapene Solheim og Søvik AS - sivilarkitekter og Dr.ing. Steinar Trygstad AS i fjor. De skal ha hatt ansvaret for oppføringen av Fjelltunvegen 31.

- Selv om ikke Rambøll var involvert i selve byggeprosessen, er det nå vi som har det bygningsmessige ansvaret etter at vi kjøpte de to selskapene. Hvis det blir oppdaget noen feil, er det vårt ansvar, sier Knutsen.

Ålesund kommune har opprettet pårørendetelefon 70 11 87 00.

Personvernpolicy