Paradox: «Electrify» (AFM/Tuba)

Melodiøs thrashbombe!

Selv om dette strengt tatt er på overtid er det verdt å nevne tyske Paradox. De står nemlig for en av årets største overraskelser så langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paradox er intet nytt band, men har i et sant mylder av artister gått meg hus forbi. Det er bare å krype til korset og innrømme særdeles grov tjenesteforsømmelse. Dersom deres tidligere produkter er på samme nivå vel og merke.

Kvartetten - det vil si, det er bare gitarist/vokalist Charly Steinhauer som har vært med hele veien - ga ut to skiver mot slutten av 80-tallet før det ble tyst. De gjorde comeback i 2000, men Charly ble i ettertid rammet av en rekke tragiske hendelser som omfattet både dødsfall i nær familie og egen sykdom.

Ut i fra disse forutsetningene er det ikke så rent lite imponerende å prestere et verk som «Electrify». En skulle kanskje tro at Steinhauer har hentet inspirasjon fra den tunge tiden, men her er det faktisk gitarist Kai Pasemann som har stått for lyrikken som delvis skal være basert på filmen «The Lawnmover Man», for de som har sett den.

Musikalsk opererer Paradox i et slags grenseland mellom thrash og power metal, og da fortrinnsvis den amerikanske utgaven av sistnevnte subgenre. Det er først og fremst den svært gode og melodiøse vokalen til Charly som skiller bandet fra massen av thrashkollegaer. Så godt som samtlige spor fenger voldsomt og fester seg som epoxy til det som måtte være igjen av hjernen.

Bandet fikk tidlig et stempel som Tysklands svar på Metallica, og selv om det i noen glimt er mulig å forstå denne beskrivelsen, bør det ikke legges alt for stor vekt på dette. Paradox fortjener ros for å låte relativt originale i et marked der kopiene snart kveler originalene. Det var slik thrashen mer eller mindre døde ut på begynnelsen av 90-tallet.

Åpningslåten «Second Over Third By Force» er en av de tøffeste låtene hittil i år. Fett trøkk og overlegen melodi. Ellers er «Monument», «Hyperspeed Hallucinations» av ekstra godt merke. At bandet duger også når tempoet skrus ned bevises med «Cyberspace Romance».

Jeg skal gladelig innrømme at jeg var litt fordomsfull da jeg satte på denne platen. Paradox. Tysk. Thrash/Power. Lei nå. Men så smeller de til med et kanonalbum. Det er kult det. «Electrify» er i tillegg et album som har vokst for hver gjennomhøring, hvilket beviser at produktet også holder over tid. Paradox spiller på Metal Rock Fest på Lillehammer i august. Kjenn din besøkelsestid.

Karakter: 8 av 10

Personvernpolicy